Boek
Nederlands

Het ritsloze nummer

Erica Jong (auteur), Else Hoog (vertaler)
Een Amerikaanse, die haar echtgenoot vergezelt naar een psychiatrisch congres in Wenen, laat zich door een congresdeelnemer overhalen tot een tocht door Europa.
Titel
Het ritsloze nummer
Auteur
Erica Jong
Vertaler
Else Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fear of flying
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2014 | Andere uitgaven
392 p.
ISBN
9789401602846 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Herdruk -met een later nawoord van de auteur- van Jongs romandebuut en bestseller. De Nederlandse titel verwijst naar de ultieme ongeremde vrijpartij waarbij ritssluitingen automatisch openvliegen en die in de roman een centrale plaats inneemt. In de tijd van de tweede feministische golf, de sociale en seksuele revolutie, schreef Jong vanuit vrouwelijk perspectief over de zoektocht naar seks, zichzelf, bevrijding en vrouw-zijn. De romanheldin, de gehuwde Isadora, gaat in de jaren zestig op een conferentie van psychiaters in Wenen een affaire aan en probeert zich te bevrijden uit haar moralistische en paternalistische burgerlijk milieu. De Amerikaanse Jong doceert literatuur aan verschillende universitaire instellingen, heeft tal van publicaties op haar naam staan en ontving diverse literaire prijzen. Dit tijdloze verhaal van zelfontdekking, bevrijding en vrouwzijn, geschreven in destijds revolutionaire onverbloemde, niets verhullende taal, is ook veertig jaar later nog onderhoudend en…Lees verder

Over Erica Jong

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wes Washington

Erica Jong (New York, 26 maart 1942) is een Amerikaans schrijver die vooral bekend werd door haar roman Fear of Flying (Het ritsloze nummer) uit 1973. Het boek was controversieel door de houding ten opzichte van de vrouwelijke seksualiteit en speelde een prominente rol in de tweede feministische golf. Tot 2015 waren er van Fear of Flying 27 miljoen exemplaren verkocht.

Jeugd en opleiding

Jong was de middelste van de drie dochters van Eda Mirsky (1911 - 2012) en Seymore Mann (geboren als Nathan Weisman, overleden in 2004). Haar moeder was een in Engeland geboren kunstschilder en textielontwerper, dochter van een Russisch-Joods immigrantengezin. Haar vader was een Pools-Joodse zakenman.

Zij ging in de jaren 1950 naar de Public High School of Music and Art in New York, waar zij haar passie voor kunst en schrijven ontwikkelde. Als student aan het Barnard College redigeerde zij het Barnard L…Lees verder op Wikipedia

Suggesties