Boek
Nederlands

Een knipoog van de Boeddha

Erica Terpstra (auteur), Geertje Aalders (illustrator), Joke Reijnders (bewerker)
Onno en Wendy reizen in een droom naar India, waar ze het prinsje Siddhartha ontmoeten. Van hem leren ze over het boeddhisme en hoe je gelukkig kunt worden in je leven. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Boeddhisme, India
Titel
Een knipoog van de Boeddha
Auteur
Erica Terpstra
Illustrator
Geertje Aalders
Bewerker
Joke Reijnders
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Nieuwe Kerk, 2018
96 p. : ill.
Aantekening
Publicatie ter gelegenheid van de tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu te Amsterdam (De Nieuwe Kerk) van 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019.
ISBN
9789025770433 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tentoonstelling 'Het leven van Boeddha, de weg naar nu'* in de Nieuwe Kerk van Amsterdam is de aanleiding voor dit kinderboek. In het voorwoord pleit de Dalai Lama, met wie de presentatrice en oud-politica een warme band heeft, voor het ontwikkelen van het gevoel van compassie. In dit debuut laat de auteur twee schoolkinderen, Wendy en Onno, die meedoen aan de themaweek op school over het boeddhisme, in een fictieve reis naar India het prinsje Siddhartha ontmoeten en daar zijn levensweg volgen. Begrippen als meditatie, verlichting, reïncarnatie zijn onnadrukkelijk vervlochten in het verhaal. Terug in Nederland, wordt het gevoel van compassie door het contact met een asielzoekersgezin concreet gemaakt. De twee kinderen zijn een beetje aan de brave kant, maar verder herkenbaar getypeerd in toegankelijk proza. De kunstige illustraties van de knipkunstenares zijn zeer sfeervol door de vrolijke, contrastrijke kleuren, en lijken van de pagina los te komen door deze techniek. In dit verzo…Lees verder

Over Erica Terpstra

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Wouter Engler

Erica Georgine (of Georgina) Terpstra (Den Haag, 26 mei 1943) is een Nederlands presentatrice en voormalig zwemkampioene, sportjournaliste, staatssecretaris en Tweede Kamerlid. Eind 2003 werd zij gekozen tot voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF. Zij stopte hiermee op 18 mei 2010. Zij studeerde sinologie aan de Rijksuniversiteit Leiden van 1962 tot 1966 (geen afsluitend examen).

Levensloop

Omdat haar vader in 1949 naar het toenmalige Nederlands-Indië werd uitgezonden om les te geven aan de Politieschool in Soekaboemi (Java), vertrok het gezin Terpstra voor twee jaar naar dit voormalige overzeese rijksdeel. Hier bezocht Erica de lagere school en kreeg ze op aanraden van de arts van het gezin, die haar "te iel" vond, haar eerste zwemlessen in het zwembad "Prana" (in 2016 na grondige renovatie heropend), waar de kiem werd gelegd voor haar latere zwemsucces. In 1951 keerde het gezin vanwege de politieke onrust…Lees verder op Wikipedia

Suggesties