Boek
Nederlands

Gij zult zijn als goden : een humanistische interpretatie van het Oude Testament

Erich Fromm (auteur)

Gij zult zijn als goden : een humanistische interpretatie van het Oude Testament

FROMM
ERICH FROMM [l 900-1980] geldt als een der belangrijkste denkers over mens en maatschappij van onze tijd. Met boeken zoals De angst voor vrijheid en Liefhebben; een kunst, een kunde had hij grote invloed op het moderne wereldbeeld. Een van de beduidendste werken van zijn hand is Gij zult zijn als goden, een even inspirerende als diepgaande lezing en interpretatie van het Oude Testament
Titel
Gij zult zijn als goden : een humanistische interpretatie van het Oude Testament
Auteur
Erich Fromm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
You shall be as gods
Editie
3de herz. dr.
Uitgever
Utrecht: Bijleveld, 2006 | Andere uitgaves
236 p.
ISBN
90-6131-574-3
Plaatsingssuggestie
226.3 (SISO) Psychologen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het Oude Testament is een radicaal, revolutionair boek. Het schrijft zelfs dat je God niet hoeft te vereren, als je hem maar niet lastert en niet achter afgoden aanloopt. In al zijn veelkleurigheid kent het een hoofdthema: de bevrijding van de mens uit zijn incestueuze gebondenheid aan bloed en bodem en uit zijn afgodendienst. De Bijbel is niet door een mens geschreven, maar het is een product van een ontwikkeling van 1200 jaar en toch leest Fromm het als een boek. In dat lange millennium heeft de radicaal-humanistische denkwijze langzamerhand de overhand gekregen op de conservatief-nationalistische stroming in het jodendom. God is geen ding, daarom heeft hij eigenlijk ook geen naam. God gebeurt in de geschiedenis. De oorspronkelijk uitgave stamt uit 1966; de vertaling dateert uit 1975 en is voor deze nieuwe uitgave herzien; de moeilijke joodse begrippen worden uitgelegd in noten. Geschikt voor ieder die geïnteresseerd is in het tegoed van het Oude Testament.

Over Erich Fromm

CC BY 2.0 - Foto van/door Arturo Espinosa

Erich Pinchas Fromm (Frankfurt am Main, 23 maart 1900 – Muralto (Zwitserland), 18 maart 1980) was een internationaal bekende Duits-Amerikaanse psycholoog, sociaal psycholoog en filosoof.

Hoewel hij opgroeide in een orthodox-joods gezin, hing hij later een humanistische levensbeschouwing aan. Hij begon zijn carrière als Freudiaans psychoanalyticus in Berlijn. Vanwege de opkomst van het nationaalsocialisme emigreerde Fromm op 25 mei 1934 naar de Verenigde Staten, waar hij zes dagen later arriveerde in New York. Hij werd op 25 mei 1940 Amerikaans staatsburger. Fromm woonde en werkte in de Verenigde Staten, tot hij in 1950 opnieuw verhuisde, ditmaal naar Cuernavaca in Mexico, waar hij het grootste deel van de rest van zijn leven doorbracht. Uiteindelijk verhuisde hij een laatste maal in 1974 naar Muralto in Zwitserland, waar hij vijf dagen voor zijn tachtigste verjaardag stierf.

Denkbeelden

KarakterLees verder op Wikipedia

Suggesties