Boek
Nederlands

Spinoza's achtbaan

Erik Bindervoet (auteur), Saskia Pfaeltzer (illustrator)
Inleiding in woord en beeld tot de Nederlandse filosoof Benedictus de Spinoza (1632-1677).
Titel
Spinoza's achtbaan
Auteur
Erik Bindervoet
Illustrator
Saskia Pfaeltzer
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2015 | Andere uitgaves
144 p. : ill.
ISBN
9789028425385 (hardback)
Plaatsingssuggestie
155.2 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Liefde is samen stofzuigen

Kennis leidt tot vrijheid, macht, liefde en geluk. Een troostrijk inzicht, dat we te danken hebben aan verlichtingsfilosoof Spinoza.

"Het doel van de staat is de vrijheid", kun je lezen op de plaquette bij het standbeeld van Benedictus de Spinoza (1632-1677) in Amsterdam. Het is een citaat uit zijn Ethica, die hij uit angst voor de overheid niet durfde te publiceren. Wat was er dan zo controversieel aan dat boek, kunnen we ons afvragen? Erik Bindervoet geeft daar in Spinoza's achtbaan een duidelijk antwoord op: dat de man zijn tijdgenoten ver vooruit was.

Erik Bindervoet is een van Nederlands interessantste intellectuelen: een dichter, essayist, prozaïst, tekenaar en de man die het samen met Robbert-Jan Henkes aandurfde Finnegans Wake van James Joyce in het Nederlands te vertalen. Geen gedachtekronkel zo wild of Bindervoet krijgt hem wel onder bedwang, luidt zijn reputatie. Ook in Spinoza's achtbaan doet hij die alle eer aan. Dit boek is immers veel meer dan een monografie over het denken van Spinoza. Het is een spitse en bij tijden komische en ontroerende zoektocht naar wat denken zelf nu precies is: ord…Lees verder

Dit boek is een kunstzinnig vormgegeven overzicht van het leven en de leer van Spinoza en opent met een hoofdstuk over de vooroordelen en onterechte ideeën over Spinoza bij de-man-in-de-straat. In de twee daarop volgende hoofdstukken krijgt Janus Dullemondt, leraar wiskunde aan een middelbare school, alle ruimte om de onjuiste info over Spinoza's leven recht te zetten en aan te vullen, maar ook om, op de voor hem typische wijze, uit te leggen waar de Ethica nu eigenlijk over gaat. Een grote rol is daarbij weggelegd voor de talrijke, artistieke tekeningen die de tekst begeleiden. Het boek lijkt met name geschreven voor middelbare scholieren, maar het kan veel meer groepen bij een eerste kennismaking met Spinoza van dienst zijn. Doorspekt met hedendaagse voorbeelden en uitdrukkingen geeft de tekst een goed idee van de hedendaagse relevantie van Spinoza's denken.