Het verhaal van de drie negentiende-eeuwse Nederlandse koningen Willem I, II en III
Bevat
Disc 1 Afl. 1-3
Disc 2 Afl. 4-6
Taal
Nederlands
Uitgever
A Film, 2010
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2010
Speelduur
300 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren van Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans
EAN
8716777930540

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een historische dramaserie van Erik de Bruyn (Wilde mossels, Nadine) met in de hoofdrollen onder meer Yorick van Wageningen, Dragan Bakema, Marcel Musters, Jeroen Willems en Guy Clemens. De serie gaat over de drie negentiende-eeuwse Nederlandse koningen Willem I, II en III, beginnend in 1795, eindigend in 1890; het verhaal wordt deels verteld door de tienjarige Wilhelmina, dochter van Willem III. De Bruyn heeft de serie bewust een moderne presentatie gegeven: licht van toon, modern taalgebruik, dynamisch en met humor. De nadruk ligt op het familiedrama, in het bijzonder de generatiestrijd tussen vaders en zonen, historische correctheid was niet de eerste zorg van de makers. Scenarioschrijver Ger Beukenkamp (De prins en het meisje, Klem in de draaideur) baseerde zich gedeeltelijk op het omstreden boek 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren' van Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra.

Over Erik De Bruyn

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ron Dangus

Erik De Bruyn (Antwerpen, 4 november 1959) werkt als milieuambtenaar bij de stad Antwerpen en was als Belgisch politicus actief tot 2012.

Levensloop

Socialistische Partij

Als student scheikunde sloot hij zich aan in 1979 bij de studentenorganisatie van de SP. In de jaren 1980 raakte hij in de Antwerpse SP-afdeling en in de bredere arbeidersbeweging bekend als een man van de linkerzijde van de partij en onderhield hij nauwe contacten met Vonk. Om het protest tegen het Generatiepact een stem te geven binnen de sp.a, richtte hij in 2005 de beweging sp.a rood op. Hij organiseerde mee het verzet tegen de bouw van de Lange Wapper in Antwerpen, zowel binnen de sp.a als daarbuiten.

De Bruyn verkreeg nationale bekendheid als tegenkandidaat van Caroline Gennez bij de voorzittersverkiezingen van de sp.a in 2007. Tijdens de campagne noemde Caroline Gennez hem een 'communist', een inc…Lees verder op Wikipedia

Suggesties