1897. Vier gezinnen bewonen een landgoed in de Povlakte. Gebouwen, land en vee zijn eigendom van een grootgrondbezitter die tweederde van de oogst opeist. Wanneer de zesjarige Menek – de enige die naar school gaat – zijn klomp breekt, werkt zijn vader dag en nacht om een nieuwe te maken. Hij heeft hiervoor echter hout gebruikt van een boom die hij zonder toestemming heeft geveld.
Titel
De klompenboom / scen. en regie Ermanno Olmi
Regisseur
Ermanno Olmi 1931-2018
Acteur
Luigi Ornaghi Francesca Moriggi Omar Brignoli
Uniforme titel
L'Albero degli zoccoli
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1978
Speelduur
178 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249474739
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Over Ermanno Olmi

Ermanno Olmi (Treviglio, 24 juli 1931 – Asiago, 5 mei 2018) was een Italiaans regisseur en scenarist. Zijn films worden gerekend tot het Italiaans neorealisme.

Levensloop

Olmi's familie verhuisde in 1933 naar Milaan, waar hij na de Tweede Wereldoorlog werd aangenomen als kantoorbediende bij het elektriciteitsbedrijf Edison Volta. Bij deze onderneming raakte hij betrokken bij de film- en toneelafdeling. Tussen 1953 en 1961 maakte hij ongeveer 40 films en documentaires.

In 1961 regisseerde Olmi de semi-autobiografische Il posto, over de sleur en verveling van een loopjongen bij een grote onderneming. Zijn eerste film voor een breder publiek was de uit 1965 afkomstige E venne un uomo, een biografisch relaas over het leven van Paus Johannes XXIII. Deze film - een van de weinige films waarvoor Olmi professionele acteurs gebruikte - werd een commerciële flop en Olmi vervolgde zijn carrière als televisieregisseur. <…Lees verder op Wikipedia