Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De gemeenste opa van Europa

Erna Sassen (auteur), Elly Hees (illustrator)
+1
De gemeenste opa van Europa
×
De gemeenste opa van Europa De gemeenste opa van Europa

De gemeenste opa van Europa

Erna Sassen (auteur), Elly Hees (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Opa John, de oude buurman, zit vol plannetjes; Maaike doet steeds haar best om hem op het rechte pad te houden. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Bejaarden, Vriendschap
Leesniveau
AVI 9
Titel
De gemeenste opa van Europa / Erna Sassen ; met tek. van Elly Hees
Auteur
Erna Sassen
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2004
87 p. : ill.
ISBN
90-258-4433-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Maaike is acht en net verhuisd. Een eigenwijze buurman uit de straat maakt kennis met haar en krijgt de rol van oppasopa. Samen ondernemen ze van alles waarbij opa nogal ondeugend is en Maaike hem steeds weer op het rechte pad brengt. Het gedrag van de opa is bij tijden behoorlijk extreem (zijn stervende geit wordt in bed gelegd) en wordt goedmoedig door zijn omgeving geaccepteerd. Omdat Maaike hem steeds corrigeert, is er wel een zekere balans en is het verhaal voor kinderen wel aantrekkelijk. Maar (voorlezende) ouders zullen het gedrag van opa nogal eens schokkend vinden. Debuut als jeugdboekenschrijfster van de actrice en theatermaakster. Hoofdstukken van wisselende lengte, gelardeerd met kleine schetsmatige tekeningen. Veel directe rede, wat het leuk maakt om het boek voor te lezen. Hier en daar moeilijke woorden (molesteert); daardoor om zelf te lezen alleen geschikt voor gevorderde lezers vanaf ca. 8 jaar. Regenboogkleurige omslag met enkele illustraties die de verhouding tussen…Lees verder

Over Erna Sassen

Erna Sassen (Beverwijk, 26 april 1961) is een Nederlands actrice, kinderboekenschrijfster, theatermaakster en voormalig radiopresentatrice.

Carrière

Sassen volgde een opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Ze werd in Nederland een nationale bekendheid doordat ze vanaf 1988 drie seizoenen de rol van verpleegkundige Suzanne Lievegoed vertolkte in de televisieserie Medisch Centrum West. In deze tijd presenteerde ze tevens samen met Paul van der Lugt als opvolger van Paul de Leeuw het KRO radioprogramma de Zalige Liefdeslijn. Later timmerde ze vooral aan de weg in musicals en toneelvoorstellingen, onder andere in samenwerking met Frank Groothof.

In 2004 debuteerde ze als schrijfster met het kinderboek De gemeenste opa van Europa. Tussen 2004 en 2007 publiceerde ze nog eens vier kinderboeken. In 2018 werd het boek Er is geen vorm waarin ik pas bekroond met de G…Lees verder op Wikipedia

Suggesties