Bundeling met toelichtingen van drie in de Eerste en Tweede Wereldoorlog spelende novellen.
Bevat
Titel
De oorlogsboeken / Ernest Claes ; met tek. van Kris Wollants en nabeschouwingen van August Keersmaekers
Auteur
Ernest Claes
Andere
August Keersmaekers
Illustrator
Kris Wollants
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
317 p. : ill.
ISBN
90-6306-496-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een luxueuze uitgave (23,5 x 27,5 cm) van het Davidsfonds/Literair verschijnen nu drie eerder afzonderlijk gepubliceerde novellen van de Vlaamse schrijver Ernest Claes (1885-1968). De twee eerste 'De vulgaire geschiedenis van Charelke Dop' en 'Daar is een mens verdronken' beschrijven de avonturen van een sluwe oorlogswoekeraar tijdens de Eerste Wereldoorlog, die zich schaamteloos verrijkt. In tegenstelling tot Claes' andere romans en novellen is hier niet de gemoedelijke of olijke oorlogsverteller aan het woord, maar een cynische realist, die de wrange sfeer van de tijd treffend typeert. Claes was toen zelf soldaat, raakte gewond en zelfs krijgsgevangen. 'Een gerechtelijke dwaling' - feitelijk een verlengstuk van 'Charelke Dop...' speelt in de Tweede Wereldoorlog. Claes werd toen verdacht van collaboratie. Van deze novellen zijn vele drukken verschenen. Met een wetenschappelijke nabeschouwing van August Keersmaekers en karakteristieke tekeningen van Kris Wollants een opmerkelijke u…Lees verder

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwersfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan het Aartsbissch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties