De kwajongensstreken van een Vlaamse boerenjongen aan het begin van de twintigste eeuw.
Titel
De Witte / Ernest Claes ; met pentek. van Felix Timmermans ; en met een naw. van A. Keersmaekers
Auteur
Ernest Claes
Illustrator
Felix Timmermans
Inleider
Geert Buelens
Taal
Nederlands
Editie
129
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2020 | Andere uitgaven
213 p. : ill.
Aantekening
Jubileumuitgave Honderd jaar De Witte
ISBN
9789028421257

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vlaamsche leute

Ik bezit nog een aan flarden gelezen exemplaar van de 58ste druk uit 1943, van 'lang voor mijn tijd' dus. Dat het uitgerafelde boek nog niet bij het papierafval terechtkwam, wil wat zeggen. De Witte is een overlever. De jongste tijd kwam ik de kwajongen uit de Kempen uitsluitend op tv tegen, als de verfilming van Robbe De Hert uit 1980 nog eens werd uitgezonden. De recentste keer, een paar jaar geleden, schrok ik door de gewelddadigheid in woord en daad, het veelvuldige vloeken en de rake klappen. Dat de humor met flink wat miserie is aangelengd, had ik uit mijn geheugen gebannen.

In hoeverre is ons beeld van het personage van Ernest Claes (1885-1968) vertekend door de twee films (want lang voor De Hert werd er al in 1934 een versie gedraaid), en door de tv-serie Wij, heren van Zichem, die van 1969 tot 1971 werd uitgezonden?

Het is misschien tijd om er de basis, namelijk de tekst, weer bij te halen en zelf te oordelen of De Witte echt de tijd trotseert. Deze kerstperi…Lees verder

Dat dit overbekende streekverhaal uit de Belgische Kempen (met veel dialogen in dialect) zoveel herdrukken heeft bereikt, wijst op de niet aflatende sympathie voor overmoedige jeugd en vitaliteit, voor de gezonde ondeugd van schoolkinderen door de jaren heen. De Witte is een witharige kwajongen zonder gemene streken, maar die het niet laten kan zich uit te leven in een speels verzet tegen de soms wel erg rigoureuze tucht en strengheid van die dagen (begin 20e eeuw). Verzorgde uitgave, geïllustreerd met tekeningen van Felix Timmermans. Deze editie bevat een nawoord over de letterkundige betekenis van Ernest Claes. De verfilming uit 1934 (de eerste Vlaamse filmproductie) is inmiddels een klassieker. Kleine druk.

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwerfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan 'Le Collège patronné…Lees verder op Wikipedia