Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Uitgave met toelichtingen van de roman van de Vlaamse auteur (1885-1968) over een jongen die opgroeit op het platteland.
Bevat
Dl. 1 Het kind
Dl. 2 Groei
Titel
Het leven van Herman Coene / Ernest Claes ; met tekeningen van Kris Wollants en een uitleiding van August Keersmaekers
Auteur
Ernest Claes
Inleider
August Keersmaekers
Illustrator
Kris Wollants
Taal
Nederlands
Uitgever
Winksele: Ernest Claesgenootschap, 2000-2001 | Andere uitgaven
2 dl. : ill.
ISBN
90-209-4208-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zelden kreeg een boek dat 75 jaar geleden verscheen zo'n luxueuze heruitgave: formaat 24 x 27,5 cm., ruime bladspiegel, illustraties in kleur door Kris Wollants en een heus leeslint. Het is een uitgave in 1500 genummerde exemplaren van het Claes-genootschap, dat de belangstelling voor het werk van de Vlaamse auteur (1885-1968) wil bevorderen. Het belang is vooral gelegen in de 'uitleiding' van de hoogleraar Gust Keersmaekers (50 pagina's), die minutieus ontstaansgeschiedenis, kritieken van die tijd en daarna de diverse drukken (dit is de vijftiende naar het origineel), de vertalingen en de correcties van de auteur aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpt. Het verhaal zelf is een typisch Vlaamse, sterk gedateerde boerenroman, die zijn kracht ontleent aan een psychologische benadering van een kind, met veel natuurbeschrijvingen en een onduidelijke constructie: vooral een aaneenschakeling van taferelen, met een verteller die uitweidingen niet schuwt. De eerste kritieken signaleerden al he…Lees verder

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwerfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan 'Le Collège patr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties