Boek
Nederlands

Ik was student ; Leuven, o dagen, schone dagen

Ernest Claes (auteur)

Ik was student ; Leuven, o dagen, schone dagen

Twee autobiografische teksten van de Vlaamse schrijver (1885-1968) over zijn jeugd en studententijd.
Titel
Ik was student ; Leuven, o dagen, schone dagen
Auteur
Ernest Claes
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2005
317 p. : ill.
ISBN
90-6306-516-7

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Luxueus uitgegeven jaarboek met leeslint door het literaire Vlaamse Davidsfonds en het Ernest Claes-genootschap, van twee teksten van de Vlaamse schrijver (1885-1968) in de oorspronkelijke editie met tekeningen van Chris Wollants. De wetenschappelijke nabeschouwingen over de wederwaardigheden en de achtergronden van deze boeken zijn van Aloïs van Tongerloo. Zijn opstel bevat bovendien waardevolle aanvullingen op de geschiedenis van de universiteit van Leuven. Over jeugdherinneringen en studententijd handelen de twee boeken, anekdotisch, stralend gehumeurd eerder dan humoristisch, gemoedelijk in hun verteltrant, maar trefzeker in de karakteristieken van de beschreven hoogleraren van de Leuvense universiteit, de oudste in de Nederlanden. Behalve een rasverteller blijkt Ernest Claes gedoctoreerd in de Germaanse filologie.

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwersfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan het Aartsbissch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties