"Literair-historisch gezien zijn de biografische beschouwingen die Ernest Claes over zijn zoontje Eric (Kiki) en zijn enig kleindochtertje Paula (Polly) heeft neergeschreven, uniek in zijn oeuvre. Naast het vanzelfsprekende literaire belang, geeft een studie over het kind binnen Claes’ oeuvre ook de kans om een aantal unieke archieven bloot te leggen."
Onderwerp
Kinderen
Titel
Kiki / Ernest Claes; tekstred. Alois Van Tongerloo; ill. Paul Contryn
Auteur
Ernest Claes
Illustrator
Paul Contryn
Redacteur
Aloïs Van Tongerloo
Taal
Nederlands
Kenmerken
P. 7-85
ISBN
90-209-2436-2

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwerfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan 'Le Collège patr…Lees verder op Wikipedia