Boek
Nederlands

Mijn lezers en ik : lezingen en voordrachten

Ernest Claes (auteur), Kris Wollants (illustrator), August Keersmaekers (inleider)
Beschouwingen van de Vlaamse schrijver (1885-1968) over zijn roman 'De Witte' en over Vlaamse collega's.
Bevat
Titel
Mijn lezers en ik : lezingen en voordrachten
Auteur
Ernest Claes
Illustrator
Kris Wollants
Inleider
August Keersmaekers
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2007
287 p. : ill.
ISBN
9789063065706 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit jaarboek van het Ernest Claesgenootschap bevat twee werken van de Vlaamse volksschrijver Claes (1885-1968) die aansluiten bij de vele voordrachten die hij hield. In 'Ik en de witte' gaat Claes dieper in op de ontstaansgeschiedenis van zijn beroemdste werk, 'De witte', en op de figuren die model hebben gestaan voor de personages in dat boek. Daarna volgt een heruitgave van het boek 'Voordrachtgevers zijn avonturiers', een verzameling van allerlei humoristische anekdotes, waarin de lezer tegelijk een beeld krijgt van het Vlaamse culturele landschap uit Claes' tijd. Zo komen allerlei bekende figuren uit de Vlaamse beweging en de letterkunde aan bod die de schrijver tot zijn vrienden mocht rekenen, zoals Felix Timmermans en August Borms. Dat alles wordt geïllustreerd met tekeningen van Kris Wollants en enkele zwart-witfoto's. Naast een inleiding over de (positieve) receptie van de opgenomen werken, bevat het boek ook een aantal bijlagen, met o.m. facsimileweergaven van de eerste druk …Lees verder

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwersfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan het Aartsbissch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties