Boek
Nederlands

Zo was het leven : onuitgegeven brieven en verhalen

Ernest Claes (auteur), Stijn Claes (illustrator), Viktor Claes (inleider)
Brieven en prozaschetsen van de Vlaamse schrijver (1885-1968).
Onderwerp
Claes, Ernest
Titel
Zo was het leven : onuitgegeven brieven en verhalen
Auteur
Ernest Claes
Illustrator
Stijn Claes
Inleider
Viktor Claes
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2011
275 p. : ill.
ISBN
9789063066260 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vorstelijke uitgave, fraai geïllustreerd, waarin allerlei aspecten van het leven van de katholieke auteur (1885-1968) en de maatschappelijke en politieke achtergrond in Vlaanderen haarscherp tot uiting komen. Dat gebeurt door de verzameling van vijftig brieven en nog onuitgegeven verhalen. Aan bod komen zijn persoonlijke ontwikkeling in de kostschool van de abdij van Averbode; zijn omgang met de Vlaamse groten uit die dagen: Stijn Streuvels, Hugo Verriest, Felix Timmermans; de Vlaamse cultuur en de Vlaamse beweging; maar vooral de verknochtheid aan zijn geboorteplaats Zichem, zijn liefde voor de Vlaamse taal en het geloof in de goedheid van de mens. Voor liefhebbers van de Vlaamse emancipatie door de literatuur tussen beide wereldoorlogen.

Over Ernest Claes

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Belgische schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Levensloop

Claes werd geboren in een landbouwersgezin met negen kinderen. Zijn moeder (Maria Theresia Lemmens) en zijn vader (Petrus Josephus Claes) moesten hard werken en waren beiden afstammelingen van generaties van landbouwersfamilies te Zichem. Als kind zou hij soms lui, koppig en ongehoorzaam zijn. Op school, tijdens strafstudie, las hij in De Leeuw van Vlaanderen, een werk van Hendrik Conscience.

Na zijn plechtige communie werkte hij in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Vanaf 1898 tot 1905 studeerde hij aan het Aartsbissch…Lees verder op Wikipedia

Suggesties