Boek
Nederlands

Poëzieklysma : gedichten

Ernst Jandl (auteur), Erik De Smedt (vertaler)
Vertaling van het werk van de Weense concrete dichter Ernst Jandl (1925-2000), die bekend is om zijn experimentele, relativerende poe͏̈zie.
Titel
Poëzieklysma : gedichten / Ernst Jandl ; gekozen en vertaald door Erik De Smedt
Auteur
Ernst Jandl
Vertaler
Erik De Smedt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, 2017
47 p.
ISBN
9789078627388 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Poëzie 'die zich geen illusies maakt' noemt Erik de Smet deze vertalingen uit de 'Idyllen' van Ernst Jandl (1925-2000), een Weense concrete dichter die de taal onderzocht op klank en vorm. Een dichter die vaak onverwacht verse prikkelingen opwekt, als een 'nat gedicht' over geen zweem van zwemmersverlangen of over slapen als de hoofdzaak wanneer je wakker bent. Deze experimentele teksten geven een ongewone kijk op het leven: geen schone schijn, wel verrassend met verwisselingen zoals 'lechts en rinks', herkenbaar en vaak komisch, niet alleen te lezen maar meer nog gericht op voordracht. De 'popster van de experimentele poëzie' wordt Jandl wel genoemd. Zijn verbogen uitingen zijn abnormaal en geven juist daardoor het prikkeldraad en spervuur van de Hitlertijd weer, waarmee ze bekend werden. Jandl rekent in deze 33 verzen af met wat hoort in poëzie. Hij brengt de taal terug naar waar die voor staat: relativerend en treffend, zoals in het vier pagina's lange oratorium 'ouder wordend kopp…Lees verder

Over Ernst Jandl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door [w.]

Ernst Jandl (Wenen, 1 augustus 1925 - aldaar, 9 juni 2000) was een Oostenrijks schrijver, dichter en vertaler. Hij maakte vooral naam met zijn experimentele lyriek.

Leven en werk

Jandl was de zoon van een bankbediende en een lerares, die beiden zeer geïnteresseerd waren in kunst. Hij bezocht het gymnasium en trad in 1943 in militaire dienst. In de zomer van 1944 liep hij met een aantal anderen over naar de geallieerden, waarna hij een tijd lang krijgsgevangene zou zijn. Na de oorlog, in 1946, ging hij naar de Universiteit van Wenen en studeerde daar Engelse en Duitse literatuur. Vervolgens was hij werkzaam in het onderwijs. In 1952-1953 was hij ook een periode leraar Duits in Engeland. Later, in 1971-1972 doceerde hij ook in de Verenigde Staten, aan de Universiteit van Texas in Austin.

In 1956 debuteerde Jandl als dichter met zijn nog relatief traditionele bundel Andere Augen, maar mede onder invloed van de dad…Lees verder op Wikipedia