Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Pleidooi voor de zonde

Erwin Mortier (auteur)

Pleidooi voor de zonde

Genre:
Essays van de Vlaamse schrijver (1965- ) over actuele onderwerpen.
Titel
Pleidooi voor de zonde
Auteur
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2003
192 p.
ISBN
90-5936-020-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Pleidooi voor de zonde, zijn verzamelde kranten- en tijdschriftenartikelen, schrijft Erwin Mortier over het koningshuis, de kerk, België, de politiek, cultuur, het schrijven én zichzelf. Hij verkaart in het slotartikel zelf geen liefhebber te zijn van essays: "Het genre herleidt de wereld tot een oerwoud vol lianen waarmee de scherpzinnige geest zijn intellectuele trapezekunst kan vertonen." Van intellectuele hoogdraverij en argumentatieve acrobatiek kan je hem inderdaad niet beschuldigen, daarvoor zijn zijn zelfrelativering en -inzicht te zeer ontwikkeld: "Kunnen wij nog aan onze clownerieën ontsnappen, de grime van ons smoel afkrabben en, al is het maar voor even, ontsteld in onze eigen ogen kijken? Ik weet het niet."Ondanks die bescheiden opstelling grossiert Mortier in Pleidooi voor de zonde nochtans volop, soms scherpzinnig en meestal vol overtuiging in meningen, opinies en standpunten. In deze bundel beschouwingen die eerder in de krant 'De Morgen' en de literai…Lees verder
De beschouwingen lezen van romancier en dichter Erwin Mortier is geen straf. Je schiet om de haverklap in de lach vanwege de rake formuleringen, de scherpzinnige humor en de verrassende perspectieven. Mortier behandelt zowel de monarchie als het homohuwelijk, de (Vlaamse) politiek zowel als de literatuur, de kerk en Big Brother. Hij zou het onechte kind van Gerard Reve en Gerrit Komrij kunnen zijn, ware het niet dat hij over zo een eigen stijl beschikt en over een eigen serieuze toon die onder alle boosheid en humor schuilgaat. Alleen qua ondeugendheid lijkt hij schatplichtig aan de oude meesters. Mortiers boek is qua omslag en letter mooi uitgegeven, maar verdient toch beter dan een gelijmde bundel te zijn die voor gebonden moet doorgaan. Maar een groot stilist, met humor, smaak en visie, blijft hij ook ondanks dat. Normale druk.

Over Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 november 1965) is een Vlaamse schrijver. Hij groeide op in Hansbeke, een dorpje aan de zuidergrens van het Meetjesland en deelgemeente van Nevele. Mortier woont samen met radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Opleiding

Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde daarnaast het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Dr. Guislain Museum, waar hij werkte op het vlak van de geschiedenis van de psychiatrie. In deze periode publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, Het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima.

Schrijverscarrière

Sinds 1999 leeft Mortier uitsluitend van zijn pen. Hij heeft al verscheidene romans, novelles, dichtbundels en essays gepubliceerd. Een r…Lees verder op Wikipedia