Kroniek van een vriendschap tussen drie oudere mannen die elkaar in het verzet hebben leren kennen, maar in de naoorlogse jaren moeite hebben om de problemen en frustraties de baas te blijven
Taal
Italiaans
Uitgever
[Amsterdam]: Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaves
1 dvd-video : kleur en zw/w.
Oorspr. opname
1974
Speelduur
120 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249470311

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 28 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italiaans meesterwerk uit 1974 van regisseur Ettore Scola. Met Nino Manfredi, Vittorio Gassman, Stefano Satta Flores, Federico Fellini, Marcello Mastroianni, Stefania Sandrelli. De film verhaalt over drie oudere mannen die elkaar in het verzet hebben leren kennen, samen de bevrijding hebben gevierd, in de na-oorlogse Italiaanse ontwikkelingen steeds verder van hun oorspronkelijke idealen vandaan groeien en de liefde voor een vrouw. Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: 'Meesterlijk geconstrueerd scenario geeft compleet, tragikomisch en critisch tijdsbeeld. Filmhobby van een der hoofdpersonen is aanleiding voor beeld van vercommercialisering van Italiaanse cinema waarvoor Vittorio de Sica als voorbeeld wordt genomen (die overigens zelf zijn medewerking verleende, net als Fellini en Mastroianni in eigen rollen). Doorbraak-film van Scola.' Vijfde deel van de dvd-serie Moderne Europese Klassieken in de reeks NRC Handelsblad DVD Collectie.

Over Ettore Scola

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Iaconianni family

Ettore Scola (Trevico, 10 mei 1931 – Rome, 19 januari 2016) was een Italiaans scenarioschrijver en filmregisseur.

Loopbaan

Scola begon in 1953 in de filmindustrie als scenarioschrijver, en regisseerde zijn eerste film Se permettete parliamo di donne in 1964. De jaren '70 waren Scola's hoogtijdagen. In 1974 kreeg hij internationaal succes met C'eravamo tanto amati, een beeld van het Italiaanse leven en politiek na de Tweede Wereldoorlog, opgedragen aan regisseur Vittorio De Sica. In 1976 won Scola een regieprijs op het Cannes Film Festival voor Brutti, sporchi e cattivi. Daarna heeft Ettore Scola nog veel succesvolle films gemaakt, waaronder Una giornata particolare (1977).

Ettore Scola heeft in 40 jaar zo'n 40 films geregisseerd en was nog werkzaam tot hoge leeftijd. In 2013 maakte hij zijn laatste film, een ode aan Federico Fellini.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia