Restauranthoudster Flora brengt de mensen naar hun plaats en luistert naar al hun (harts-)problemen
Titel
La cena / scen. en regie Ettore Scola
Regisseur
Ettore Scola
Acteur
Fanny Ardant Vittorio Gassman Giancarlo Giannini Stefania Sandrelli
Taal
Italiaans
Uitgever
[Amsterdam]: Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1998
Speelduur
122 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249472605

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 29 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italiaanse komedie uit 1998 van Ettore Scola, met Fanny Ardante, Giancarlo Giannini e.a. Restauranthoudster Flora brengt de mensen naar hun plaats en luistert naar al hun (harts-)problemen. Elisa Hermanides (Movie2movie): 'Natuurlijk is het tafereel van de gasten in het restaurant prachtig en zijn de scènes waarin de chef-kok tijdens zijn werk constant zijn medewerkers uitscheldt, vermakelijk. Ook aan de acteurs ligt het niet. Elk karakter, hoe oppervlakkig ook, is geloofwaardig. Je zou ze zo allemaal in een soortgelijk restaurant kunnen tegenkomen. Vooral de vertolking van de professor door Giancarlo Giannini, die de rol van Mathis speelde in ‘Casino Royale’ en ook in de komende Bondfilm zijn opwachting zal maken, is een genot. Het is fijn vertoeven met deze lichte Italiaanse komedie. Helaas verzanden de spanningsbogen omdat focus ontbreekt. ‘La Cena’ kabbelt rustig voorbij, te rustig. En dan is twee uur film toch wel lang.'

Over Ettore Scola

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Iaconianni family

Ettore Scola (Trevico, 10 mei 1931 – Rome, 19 januari 2016) was een Italiaans scenarioschrijver en filmregisseur.

Loopbaan

Scola begon in 1953 in de filmindustrie als scenarioschrijver, en regisseerde zijn eerste film Se permettete parliamo di donne in 1964. De jaren '70 waren Scola's hoogtijdagen. In 1974 kreeg hij internationaal succes met C'eravamo tanto amati, een beeld van het Italiaanse leven en politiek na de Tweede Wereldoorlog, opgedragen aan regisseur Vittorio De Sica. In 1976 won Scola een regieprijs op het Cannes Film Festival voor Brutti, sporchi e cattivi. Daarna heeft Ettore Scola nog veel succesvolle films gemaakt, waaronder Una giornata particolare (1977).

Ettore Scola heeft in 40 jaar zo'n 40 films geregisseerd en was nog werkzaam tot hoge leeftijd. In 2013 maakte hij zijn laatste film, een ode aan Federico Fellini.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek