Kroniek van een Italiaanse familie over drie generaties, die begint in 1906 en eindigt bij een familiereu͏̈nie in 1986
Onderwerp
Familie
Titel
La famiglia
Regisseur
Ettore Scola
Acteur
Vittorio Gassman Fanny Ardant Stefania Sandrelli
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
1987
Speelduur
121 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249473749

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Familiekroniek uit 1987 van de Italiaanse meester Ettore Scola (C'eravamo tanti amati, Una giornata particolare) met in de hoofdrol Vittorio Gassman. Het verhaal begint in 1906 op het doopfeest van hoofdpersoon Carlo en eindigt in 1986, wanneer hij zelf een kleinzoon heeft. Hij denkt terug aan zijn jeugd, zijn huwelijk, de Tweede Wereldoorlog, de relatie met zijn jongere broer enzovoort. De Speelfilmencyclopedie (6e ed., 1995) gaf 2 1/2 ster: '(...) De film is origineel omdat het verhaal zich geheel afspeelt in een groot huis, waarvan de muren de geschiedenis lijken buiten te sluiten. Scola weet op een minutieuze en gevoelige manier een periode weer te geven, waarin gedrag en mentaliteit evolueren naarmate de tijd vordert. Bovendien bevat de film een subtiele hoeveelheid humor en emotie. Echter toch niet geheel geslaagd omdat er zoveel personages in de film voorkomen, dat velen nauwelijks meer dan een silhouet blijven. (...)' De dvd bevat geen extra's.

Over Ettore Scola

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Iaconianni family

Ettore Scola (Trevico, 10 mei 1931 – Rome, 19 januari 2016) was een Italiaans scenarioschrijver en filmregisseur.

Loopbaan

Scola begon in 1953 in de filmindustrie als scenarioschrijver, en regisseerde zijn eerste film Se permettete parliamo di donne in 1964. De jaren '70 waren Scola's hoogtijdagen. In 1974 kreeg hij internationaal succes met C'eravamo tanto amati, een beeld van het Italiaanse leven en politiek na de Tweede Wereldoorlog, opgedragen aan regisseur Vittorio De Sica. In 1976 won Scola een regieprijs op het Cannes Film Festival voor Brutti, sporchi e cattivi. Daarna heeft Ettore Scola nog veel succesvolle films gemaakt, waaronder Una giornata particolare (1977).

Ettore Scola heeft in 40 jaar zo'n 40 films geregisseerd en was nog werkzaam tot hoge leeftijd. In 2013 maakte hij zijn laatste film, een ode aan Federico Fellini.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia

Suggesties