In 1862 wordt een jonge militair achtervolgd door het lelijke en ziekelijke nichtje van zijn kolonel. Zij koestert een geobsedeerde verliefdheid voor hem die ook bij hem een passie doet ontvlammen
Titel
Passione d'amore
Regisseur
Ettore Scola
Naar het werk van
Iginio Ugo Tarchetti Iginio Ugo Tarchetti
Componist
Armando Trovaioli 1917-2013
Acteur
Laura Antonelli Valeria D'Obici Bernard Giraudeau
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1981
Speelduur
113 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar Fosca van Iginio Ugo Tarchetti
EAN
8717249474067

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italiaans drama uit 1981 van Ettore Scola (Brutti Sporchi e Cattivi, Una giornata particolare), met Valeria D'Obici, Bernard Giraudeau en Laura Antonelli. Cinema.nl geeft 3 1/2 (van 5) sterren: 'Een jonge militair (...) wordt in 1862 naar een garnizoen in een grensplaats overgeplaatst, waar de ongewoon lelijke en ziekelijke nicht (...) van zijn kolonel hem achtervolgt met een geobsedeerde verliefdheid. Haar hardnekkige passie slaat op hem over en leidt tot een tragedie. Een stijlvolle historische verpakking zet Scola's filmische pleidooi voor de eigenwaarde van minderheden voort, in dit geval discriminatie op esthetische gronden. Waar de roman van Tarchetti voedsel aan de verbeelding gaf, werken visualisering en spel - ondanks alle kwaliteiten - soms averechts. Deze intrigerende variant op Beauty and the beast kan niet helemaal overtuigen en behoort zeker niet tot Scola's beste werk. Geen extra's.

Over Ettore Scola

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Iaconianni family

Ettore Scola (Trevico, 10 mei 1931 – Rome, 19 januari 2016) was een Italiaans scenarioschrijver en filmregisseur.

Loopbaan

Scola begon in 1953 in de filmindustrie als scenarioschrijver, en regisseerde zijn eerste film Se permettete parliamo di donne in 1964. De jaren '70 waren Scola's hoogtijdagen. In 1974 kreeg hij internationaal succes met C'eravamo tanto amati, een beeld van het Italiaanse leven en politiek na de Tweede Wereldoorlog, opgedragen aan regisseur Vittorio De Sica. In 1976 won Scola een regieprijs op het Cannes Film Festival voor Brutti, sporchi e cattivi. Daarna heeft Ettore Scola nog veel succesvolle films gemaakt, waaronder Una giornata particolare (1977).

Ettore Scola heeft in 40 jaar zo'n 40 films geregisseerd en was nog werkzaam tot hoge leeftijd. In 2013 maakte hij zijn laatste film, een ode aan Federico Fellini.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia

Suggesties