Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

In tijden van afnemend licht

Eugen Ruge (auteur), José Rijnaarts (vertaler)
Een familieroman tegen de achtergrond van een halve eeuw Duitse geschiedenis.
Titel
In tijden van afnemend licht
Auteur
Eugen Ruge
Vertaler
José Rijnaarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
In Zeiten des abnehmenden Lichts : Roman einer Familie
Uitgever
Breda: World Editions, 2016 | Andere uitgaven
538 p. ; 15 cm
Aantekening
Zakformaat
ISBN
9789462371033 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het moet een belangrijke dag worden, de negentigste verjaardag van grootvader Wilhelm op 1 oktober 1989. Wilhelm was als jongeman voor de oorlog lid geworden van de Communistische Partij, moest tijdens de oorlog vluchten, woonde in Mexico, keerde na de oorlog terug met zijn vrouw Charlotte in de DDR. Vanuit verschillende perspectieven beschrijft de Duitse schrijver (1954) die verjaardag. Zoon Kurt met zijn Russische vrouw Irina bereiden zich voor op die dag, kleinzoon Alexander is kort daarvoor naar het Westen gevlucht en niemand durft dit op de dag zelf aan grootvader Wilhelm te vertellen. Deze krijgt weer een belangrijke orde van de Partij. Zijn vrouw Charlotte is in verlegenheid gebracht, zoon Kurt is niet blij, en Irina probeert haar verdriet weg te drinken. Het familiefeest is eigenlijk van een grote treurigheid, maar wordt door Ruge met veel inlevingsvermogen en humor beschreven. De drie generaties van dit gezin zijn mooi uitgewerkt, ieder personage heeft een eigen taal. Deze pr…Lees verder

Over Eugen Ruge

Eugen Ruge (Soswa, Oblast Swerdlowsk, Sovjet-Unie, 24 juni 1954) is een Duitse schrijver, regisseur en vertaler uit het Russisch. In 2011 won hij met zijn roman In Zeiten des abnehmenden Lichts de Deutscher Buchpreis.

De familie van Eugen Ruge vluchtte in 1933, toen de nazi's aan de macht kwamen, naar de Sovjet-Unie. In 1941, nadat Duitsland de Sovjet-Unie was binnengevallen, werd de vader van Ruge naar Kazachstan gedeporteerd en een jaar later naar een strafkamp in het noorden van de Oeral. Daar werd in 1954 zoon Eugen geboren. Zijn moeder was een Russin die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Rode Leger diende.

In 1956 kreeg het gezin toestemming om zich in de DDR te vestigen, in Potsdam. Eugen Ruge studeerde wiskunde aan de Humboldt-universiteit in Berlijn en werd wetenschappelijk medewerker aan het Zentralinsitut für Physik der Erde (Akademie der Wissenschaften der DDR).

In 1988 reisde Ruge naar West-Duitsland en keerde niet in de DDR terug…Lees verder op Wikipedia