Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Toneelmonologen waarin zeer uiteenlopende vrouwen zich uitspreken over hoe ze tegen hun geslachtsdeel aankijken.
Titel
De vagina monologen / Eve Ensler ; vert. Peter Perceval
Auteur
Eve Ensler
Vertaler
Peter Perceval
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The vagina monologues
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2003 | Andere uitgaves
64 p.
ISBN
90-5617-439-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 26 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amerikaanse schrijfster Eve Ensler publiceerde in 1998 Necessary targets, gebaseerd op verhalen van verkrachte vrouwen in Bosnië tijdens de burgeroorlog. Nadien deed ze verder onderzoek over vrouwen en seksualiteit. Zij sprak met vrouwen van alle leeftijden, van diverse afkomst en nationaliteit, en vroeg hen te praten over hun geslacht, hun vagina. Zij bundelde haar materiaal in het boek The vagina monologues, verschenen in 2000. In dit boek werden een aantal verhalen genomen en aangepast voor een theaterversie. In verscheidene landen hebben intussen erg bekende actrices deze monologen op het toneel gebracht. Blijkbaar met erg veel succes, en met positieve recensies.

Zelf hebben we geen voorstelling bijgewoond, maar bij de lectuur van De vagina monologen waren we een beetje teleurgesteld. De geselecteerde getuigenissen zijn nergens onthullend, verrassend of schokkend. Het geheel komt een beetje te gewild, te onpersoonlijk over. Op het kaft staat te lezen…Lees verder
De Amerikaanse schrijfster Eve Ensler (1952) vroeg vrouwen om te praten over hun vagina. Ze was nieuwsgierig naar wat vrouwen vinden van hun vagina en vooral wat ze er níet van vinden en vroeg dat aan oude, jonge, getrouwde, alleenstaande, katholieke, protestantse, joodse, islamitische, blanke, zwarte, heteroseksuele en lesbische vrouwen uit alle windstreken. Het werden meer dan tweehonderd interviews die Ensler verwerkte tot tien afwisselende monologen. Ensler begon in 1996 deze monologen zelf voor te dragen in een theater in New York; sindsdien zijn ze opgevoerd in meer dan 25 landen (in de VS door o.a. Meryl Streep en Oprah Winfrey) en vanaf september 2001 ook in diverse theaters in Nederland. Hier zijn de monologen te zien in een wisselende cast bestaande uit dertig bekende vrouwen, onder wie Hanneke Groenteman, Jasperina de Jong, en Annemarie Oster. Het zijn verhalen geworden over liefde, leed, lust, pijn en geweld. Persoonlijk, humoristisch, indringend en ontroerend; uitstekend …Lees verder

Over Eve Ensler

CC BY 2.0 - Foto van/door Justin Hoch photographing for Hudson Union Society

Eve Ensler (New York, 25 mei 1953) is een Amerikaanse toneelschrijver, feminist en activist die tegenwoordig door het leven gaat onder met mononiem V. Ensler is het meest bekend vanwege haar toneelstuk De Vagina Monologen. In 2011 kreeg Ensler op de 65e Tony Award show de Isabelle Stevenson Award uitgereikt, een prijs voor iemand uit de theaterwereld die een bijdrage heeft geleverd aan humanitaire en liefdadigheidsinstellingen.

Biografie

Ensler werd geboren in New York als de tweede van drie kinderen van Arthur Ensler en Chris Ensler. Ensler groeide op in Scarsdale. Haar vader was Joods en haar moeder christelijk: Ensler groeide op in een overwegend Joodse gemeenschap. Zelf beschouwt Ensler zichzelf een Nichiren-boeddhist; zo heeft ze diverse keren aangegeven dat ze veelvuldig Nam Myo-Ho RenGe Kyo reciteert en aan yoga doet.

Ensler zegt dat ze van vijf- tot tienjarige leeftijd seksueel en fysiek mishandeld is door …Lees verder op Wikipedia