Brideshead revisited : the sacred and profane memories of captain Charles Ryder

Evelyn Waugh (auteur)

Brideshead revisited : the sacred and profane memories of captain Charles Ryder

Een Engels officier komt in de Tweede Wereldoorlog onverwacht op een verlaten landgoed, herkent de omgeving en vertelt daarna de fascinerende geschiedenis van het rijke, maar gedegenereerde geslacht, waarmee hijzelf zo nauw verbonden is geweest.
Titel
Brideshead revisited : the sacred and profane memories of captain Charles Ryder
Auteur
Evelyn Waugh
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 1993? | Andere uitgaves
331 p.
ISBN
0-14-018241-1

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 18 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze roman wordt de geschiedenis verteld van de ongelukkige adellijke familie Marchmain, in de eerste helft van de 20e eeuw. Ik-verteller is een vriend van de familie. Het eerste contact met de familie loopt via de jongste zoon Sebastiaan, een studiegenoot in Oxford. Door hem leert hij de familie kennen, hun imposante landgoed Brideshead, waar de moeder met haar kinderen woont. De vader woont, gescheiden van zijn gezin, in Venetië. Het onvermogen van de ouders om in harmonie samen te leven, heeft ook z'n uitwerking op de kinderen. De alcoholische Sebastiaan belandt na vele omzwervingen in een klooster, de dochters ontvluchten het ouderlijk huis en zoeken hun heil elders, de oudste zoon zoekt geborgenheid bij een burgerlijke weduwe. Van grote invloed is het katholieke geloof op het leven van een ieder. Boeiende roman die zowel technisch als inhoudelijk de moeite waard is. Opnieuw uitgegeven klassiek Engels verhaal in paperback-editie. Saaie omslagtekening in kleur van enkle mensen o…Lees verder

Over Evelyn Waugh

Arthur Evelyn St. John Waugh (Hampstead (Londen), 28 oktober 1903 – Combe Florey, 10 april 1966) was een Brits schrijver van veelal satirische romans. Hij was de tweede zoon van de uitgever en criticus Arthur Waugh en broer van romancier Alec Waugh.

Levensloop

Studies

Hij studeerde geschiedenis in Lancing en Hertford College (Oxford). In Oxford begon hij veel te drinken, en daar was het ook dat hij een aantal homoseksuele relaties begon. Hij zou zijn leven lang een zware drinker blijven.

In 1925 gaf hij les aan een privéschool in Wales. In zijn autobiografie schreef Waugh dat hij in die tijd een zelfmoordpoging ondernam door de zee in te zwemmen, nadat hij een afscheidsbrief had geschreven in het Grieks. Hij keerde echter terug nadat hij door een kwal was gestoken.

Eerste werken

In 1927 werd zijn eerste werk uitgegeven, een biografie van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties