Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Terugkeer naar Brideshead : de gewijde en profane gedenkschriften van Kapitein Charles Ryder

Evelyn Waugh (auteur), E. Van Andel (vertaler)

Terugkeer naar Brideshead : de gewijde en profane gedenkschriften van Kapitein Charles Ryder

In de reeks:
Vantoen.nu; 116
Een Engelse officier komt in de Tweede Wereldoorlog met zijn troepen onverwacht op een verlaten landgoed, herkent de omgeving en vertelt daarna de geschiedenis van het rijke en gedegenereerde geslacht waarmee hij zelf zo nauw verbonden is geweest.
Titel
Terugkeer naar Brideshead : de gewijde en profane gedenkschriften van Kapitein Charles Ryder
Auteur
Evelyn Waugh
Vertaler
E. Van Andel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brideshead revisited
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, [2008] | Andere uitgaves
308 p.
ISBN
9789031505517 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze roman wordt de geschiedenis verteld van de ongelukkige adellijke familie Marchmain. Ik-verteller is een vriend van de familie. Het eerste contact met de familie loopt via de jongste zoon Sebastian, een studiegenoot van de verteller in Oxford. Door hem leert hij de familie kennen, en hun imposante landgoed Brideshead, waar de moeder met haar kinderen woont. De vader woont, gescheiden van zijn gezin, in Venetië. Het onvermogen van de ouders om in harmonie samen te leven heeft ook z'n uitwerking op de kinderen. De alcoholische Sebastian belandt na vele omzwervingen in een klooster, de dochters ontvluchten het ouderlijk huis en zoeken hun heil elders, de oudste zoon zoekt geborgenheid bij een burgerlijke weduwe. Van grote invloed is het katholieke geloof op het leven van een ieder. Boeiende roman van de grote Britse schrijver (1903-1966) die zowel technisch als inhoudelijk de moeite waard is. Pocketeditie, zeer kleine druk. Op het omslag een scène uit de bewerking als tv-serie.

Over Evelyn Waugh

Arthur Evelyn St. John Waugh (Hampstead (Londen), 28 oktober 1903 – Combe Florey, 10 april 1966) was een Brits schrijver van veelal satirische romans. Hij was de tweede zoon van de uitgever en criticus Arthur Waugh en broer van romancier Alec Waugh.

Levensloop

Studies

Hij studeerde geschiedenis in Lancing en Hertford College (Oxford). In Oxford begon hij veel te drinken, en daar was het ook dat hij een aantal homoseksuele relaties begon. Hij zou zijn leven lang een zware drinker blijven.

In 1925 gaf hij les aan een privéschool in Wales. In zijn autobiografie schreef Waugh dat hij in die tijd een zelfmoordpoging ondernam door de zee in te zwemmen, nadat hij een afscheidsbrief had geschreven in het Grieks. Hij keerde echter terug nadat hij door een kwal was gestoken.

Eerste werken

In 1927 werd zijn eerste werk uitgegeven, een biografie van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties