Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Verslag van een motorreis van 30.000 km in 14 weken van Londen over drie continenten naar New York door twee filmacteurs.
Titel
Long way round / Ewan McGregor en Charley Boorman ; met Robert Uhlig
Auteur
Ewan McGregor Charley Boorman
Medewerker
Robert Uhlig
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Long way round
Uitgever
Utrecht: Vip, 2006
271 p., [32] p. pl. : ill.
Aantekening
Omslagondertitel: Op de motor de wereld rond
ISBN
90-229-8933-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2004 maakten acteurs Ewan McGregor en Charley Boorman (zoon van regisseur John Boorman) hun jongensdroom waar: rond de wereld reizen op een motorfiets. In dit boek (eerder was er al een tv-serie) maken zij de balans op van die onderneming.

Toen de twee motorfanaten mekaar ontmoetten op de set van 'Serpent's Kiss', groeide de idee om samen op de motor van Londen naar New York te reizen. Na vele maanden voorbereiding en een lange zoektocht naar sponsors vertrokken ze. Het eerste deel van de reis -- van Londen via Brussel naar Praag -- had veel weg van een zomerse vakantie-uitstap. Eens de Oekraïense grens over, begon het echte avontuur. Dikwijls onder moeilijke omstandigheden (slechte of onbestaande wegen, barre weersomstandigheden), met de nodige verrassingen (eten van stierenballen of schapenkop) en niet zonder gevaar (ontmoetingen met straalbezopen wapengekken) doorkruisten ze grote stukken van Kazachstan en de Russische Federatie.

Centraal in het verhaal staat de mo…Lees verder
Twee jonge mannen, een Ier en een Schot (acteurs Trainspotting, Star Wars etc.), vertellen in de eerste 30 pagina's hun kwajongensverhalen over hoe ze motorfanaat werden. Het leidt tot een barre tocht over drie continenten van Londen pal naar het oosten, naar New York, met een kleine filmcrew en ondersteuningswagens. Ze nemen om en om het woord en vertellen (vrij omslachtig) over de lange voorbereiding, de keuze van motoren, de plannen, de angsten, het vertrek enz. Dan volgen Tsjechië, Ukraïne, Rusland, Kazachstan en Siberië, bijna 30.000 km in 14 weken. Spanning en hachelijke momenten, bezoek aan drie Unicef-projecten (met achterin het boek meer informatie), maar ook mannen met wapens en de verloren trouwring. Na Alaska snel, in 20 pagina's, via Orange County Choppers natuurlijk naar New York en dan terug naar huis. In bijlagen het routeschema, de meegenomen uitrusting en accessoires. De belevenissen en gesprekken zijn vaak wijdlopig beschreven, van land en volk zien we weinig. Een m…Lees verder

Over Ewan McGregor

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Nicolas Genin

Ewan Gordon McGregor (Crieff, 31 maart 1971) is een Schots acteur. Hij werd in 2002 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn hoofdrol als Christian in de musicalfilm Moulin Rouge! en in 2013 nogmaals voor zijn rol als Dr. Alfred Jones in de romantische filmkomedie Salmon Fishing in the Yemen. Meer dan vijftien andere prijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder European Film Awards in 2001 en 2010, een Satellite Award en een British Independent Film Award in 2002 en Empire Awards in 1996, 1997, 1998, 2002 en 2008.

Biografie

McGregor volgde een theateropleiding aan de Guildhall School of Music and Drama, waarna hij in enkele Engelse televisieseries speelde. Eén daarvan was Lipstick on your collar, waarin hij een hoofdrol had. McGregors eerste hoofdrol in een film was die in Shallow Grave (1994), geregisseerd door Danny Boyle. Met dezelfde regisseur speelde McGregor ook een hoofd…Lees verder op Wikipedia