Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De geschiedenis van mijn leven : autobiografie van een katholieke Berbervrouw

De geschiedenis van mijn leven : autobiografie van een katholieke Berbervrouw

In de reeks:
Levensgeschiedenis van een Tunesische rooms-katholieke Berbervrouw (1882-1967).
Titel
De geschiedenis van mijn leven : autobiografie van een katholieke Berbervrouw
Auteur
Fadhma Aïth Mansour Amrouche 1882-1967
Vertaler
Hester Tollenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Histoire de ma vie
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2018
278 p.
ISBN
9789491921421 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Waardevol relaas over een zwaar vrouwenleven

In de Berberbibliotheek is onlangs De geschiedenis van mijn leven verschenen, het autobiografisch relaas van een katholieke, Kabylische vrouw van eenvoudige komaf. Gedurende haar lange leven heeft ze zich vrijwel altijd een buitenstaander gevoeld.

Fadhma Aïth Mansour Amrouche is in 1882 in Noord-Algerije geboren, als buitenechtelijk kind. Haar moeder wordt door de dorpsgemeenschap buitengesloten en Fadhma kan zich beter niet vertonen. Na een paar jaar op een Frans internaat, waaraan ze haar mooiste herinneringen bewaart, gaat ze op haar 13de in de kost bij een door nonnen geleid ziekenhuis. Ze raakt vertrouwd met het katholieke geloof. Voor haar huwelijk drie jaar later laat ze zich dopen.

Over haar geloof is ze heel praktisch, net als over de rest van het leven. Want wat je vooral bijblijft na het lezen is hoezeer leven een kwestie was van overleven. Steevast noemt Amrouche wie langskwam en welke geschenken (olijfolie, honing, meel, vijgen of dadels) meenam. Wie er gastvrij was en wie haar (vermoedelijk) heeft bestolen. Van de paters die het gezin steunen tijdens hun verblijf in Tunis, waar haar echtgenoot werk heeft gevonden, noteert ze nauwgezet het bedrag dat ze met N…Lees verder

Het levensverhaal van een rooms-katholieke, Kabylische Berbervrouw (1882-1967) in Tunesië in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het boek is een opsomming van familiale verplichtingen, huishoudelijke taken, afhankelijkheid van de kloosters in het gebied, talloze verhuizingen, geboortes, huwelijken, ziekten en dood. Tot enige diepgang of reflectie komt het niet. Het duizelt van de namen. Achterin staan een verklarende woordenlijst en een overzicht van familierelaties. De vertelster slaagt er niet in de lezer mee te zuigen in haar leven of haar tijd. Vooral geschikt voor lezers die specifiek geïnteresseerd zijn in de bevolkingsgroep of de streek.

Poëtische Berber-moeder

De herinneringen van een in 1967 gestorven Berbervrouw tonen

Ze werd in 1882 als buitenechtelijk kind geboren in een dorp in Kabylië, in het noorden van Tunesië. Haar moeder was een jonge weduwe met twee zoontjes die zwanger was geworden van een dorpsgenoot. Haar minnaar ontkende dat hij de vader was. De moeder hertrouwde met een verstandige, zorgzame man, maar ging niet met hem mee toen hij na de dood van zijn oudste broer diens plaats in zijn eigen familie moest innemen. Ze hield haar gezin in leven met het voedsel dat ze zelf verbouwde en de opbrengst van de gewassen die ze op de markt verkocht. Ze was een dappere, doortastende vrouw. "De tatoeage op mijn kin is meer waard dan een mannenbaard", placht ze te zeggen.

Haar kleine dochtertje werd het mikpunt van spot en smaad; andere kinderen sloegen haar. Haar moeder bracht haar naar een Frans nonnenklooster, maar ook daar werd ze mishandeld. Gelukkig kon ze terecht bij een Franse meisjeskostschool; Tunesië viel destijds nog onder de heer…Lees verder

Suggesties