Boek
Nederlands

Het verboden dakterras : verhalen uit mijn jeugd in de harem

Fatima Mernissi (auteur), Ria van Hengel (vertaler)
+1
Het verboden dakterras : verhalen uit mijn jeugd in de harem
×
Het verboden dakterras : verhalen uit mijn jeugd in de harem Het verboden dakterras : verhalen uit mijn jeugd in de harem

Het verboden dakterras : verhalen uit mijn jeugd in de harem

In de reeks:
Verhalen uit de jeugd van een meisje dat geboren werd in een van de laatste harems van Fes (Marokko).
Titel
Het verboden dakterras : verhalen uit mijn jeugd in de harem
Auteur
Fatima Mernissi
Vertaler
Ria van Hengel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dreams of trespass : tales of a harem girlhood
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2004 | Andere uitgaves
270 p. : ill.
ISBN
9789041760258 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verhalen uit de jeugd van de schrijfster (Marokko, 1940), die ons daarmee een blik gunt op de mysterieuze wereld van de harem in Marokko. Als jong meisje is zij al geïntrigeerd door de harems waarin zij woont en wil zij onderzoeken wat een harem nou eigenlijk is. De auteur, geboren in een van de laatste harems van Fes, Marokko, is sociologe en woont in Rabat. Ze doet onderzoek naar de positie van de vrouw in de islam en heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan. In deze prachtige verhalen wordt het leven van de vrouwen rondom het verboden dakterras heel levendig en humoristisch beschreven, soms realistisch, dan weer sprookjesachtig. Met een aatal zwart-witfoto's. Pocketuitgave; kleine druk.

Over Fatima Mernissi

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Praemium Erasmianum Foundation

Fatima Mernissi (Fez, 1940 – Rabat, 30 november 2015) was een Marokkaanse feministische sociologe die zich inzette voor gelijkberechtiging van man en vrouw.

Biografie

Mernissi werd geboren in Fez in een harem, zoals zij beschrijft in haar boek Het verboden dakterras: verhalen uit mijn jeugd in de harem: herinneringen (1994).

Na haar studie in Rabat studeerde ze aan de Sorbonne (Parijs) en aan de Brandeis-universiteit (Massachusetts, Verenigde Staten). Na haar promotie keerde ze terug naar Marokko, waar ze als docent en onderzoeker werkte aan de Mohammed V-universiteit in Rabat.

Mernissi trok de vrouwonvriendelijke hadith in twijfel en bekritiseerde de ondergeschikte positie van de vrouw in de Marokkaanse samenleving omdat ze in de Koran geen reden voor ongelijke behandeling kon terugvinden. Later onderzocht ze onder andere de invloed van satelliettelevisie in de Arabische wereld en de relatie tussen islam en…Lees verder op Wikipedia

Suggesties