Boek
Nederlands

De mooiste verhalen

F.B. Hotz (auteur)

De mooiste verhalen

Genre:
Keuze uit het verhalen van de Nederlandse schrijver (1922-2000).
Titel
De mooiste verhalen
Auteur
F.B. Hotz
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2001
293 p.
ISBN
90-295-2225-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 5 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze bundel geeft een aardig beeld van de verhalen van de schrijver (1922-2000). De samenstelling is gedaan door Maarten 't Hart die F.B. Hotz meermalen heeft ontmoet en over diens werk heeft gesproken; in een nawoord (11 p.) doet hij daarvan verslag. De keuze bevat bekendere verhalen (zoals 'Dood weermiddel' en 'Ernstuurwerk') en minder bekende verhalen. Veel over de Tweede Wereldoorlog, maar uiteraard ook over jazzmuziek. Steeds is er een wat sombere, maar herkenbare ondertoon, veelal is de hoofdpersoon een 'loser'. En toch voel je sympathie als je de verhalen leest. Voor de gevorderde literatuurlezer. In 1997 verscheen een bundeling van het gehele werk: 'Het werk'*. Kleine druk.

Over F.B. Hotz

Frits Bernard Hotz, publicerend als F.B. Hotz (Leiden, 1 februari 1922 – aldaar, 5 december 2000), was een Nederlandse jazztrombonist en schrijver, voornamelijk van verhalen.

Leven en werk

Hotz volgde de ambachtsschool en daarna enige tijd een middelbare opleiding werktuigbouwkunde aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, maar daar lag zijn belangstelling niet. Daarom stapte hij in 1942 over op de kunstafdeling van dezelfde academie. Ook nam hij trombonelessen, omdat hij jazzmusicus wilde worden. Hij bewonderde vooral de muziek van Paul Whiteman en Bix Beiderbecke. Deze voorkeur voor 'blanke Amerikaanse jazz' van de jaren twintig is hij altijd blijven koesteren. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij tuberculose, waardoor hij enkele jaren het bed moest houden en langdurig verbleef in een sanatorium in Frederiksberg nabij Kopenhagen.

Van 1949 tot eind jaren zestig speelde…Lees verder op Wikipedia