Boek
Nederlands

Ernstvuurwerk : verhalen

F.B. Hotz (auteur)

Ernstvuurwerk : verhalen

Genre:
Twaalf verhalen, nu eens spelend in een ver of nabij verleden, dan weer in het heden, waarin de hoofdpersonen uit een kleinburgerlijk stadsmilieu worden beschreven.
Titel
Ernstvuurwerk : verhalen
Auteur
F.B. Hotz
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2005 | Andere uitgaves
246 p.
ISBN
90-295-6307-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 4 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze bundel bevat twaalf verhalen. De meeste ervan hebben Leiden of Den Haag als achtergrond, waarbij het opvallend is dat de tijd waarin ze spelen vaak de eerste helft van de 20e eeuw is. De figuren erin behoren meestal tot de kleine middenstand. De schrijver laat op een onderkoelde toon zien, hoe vol verveeldheid hier het leven is en hoe moeizaam de menselijke relaties liggen. Ondanks de grimmigheid van voorstelling ligt toch vooral het zoeken naar de menselijke mogelijkheden, de spot met het modieuze daarin. De verhalen zijn spannend, niet door de gebeurtenissen, maar door het psychologisch proces. Hotz (1922-2000) kreeg in 1998 de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza. Paperback, vrij kleine druk.

Over F.B. Hotz

Frits Bernard Hotz, publicerend als F.B. Hotz (Leiden, 1 februari 1922 – aldaar, 5 december 2000), was een Nederlandse jazztrombonist en schrijver, voornamelijk van verhalen.

Leven en werk

Hotz volgde de ambachtsschool en daarna enige tijd een middelbare opleiding werktuigbouwkunde aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, maar daar lag zijn belangstelling niet. Daarom stapte hij in 1942 over op de kunstafdeling van dezelfde academie. Ook nam hij trombonelessen, omdat hij jazzmusicus wilde worden. Hij bewonderde vooral de muziek van Paul Whiteman en Bix Beiderbecke. Deze voorkeur voor 'blanke Amerikaanse jazz' van de jaren twintig is hij altijd blijven koesteren. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij tuberculose, waardoor hij enkele jaren het bed moest houden en langdurig verbleef in een sanatorium in Frederiksberg nabij Kopenhagen.

Van 1949 tot eind jaren zestig speelde…Lees verder op Wikipedia