Luisterboek
Nederlands

F.B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed

F.B. Hotz (auteur)
+1
F.B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed
×
F.B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed F.B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed

F.B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed

Frits Bernhard Hotz schreef bijna uitsluitend korte verhalen. Ze kenmerken zich door dezelfde humor en afstandelijkheid die doorklinken in zijn stem, en een soberheid in de beste traditie van Nescio en Elschot. Eb en vloed, aantrekken en afstoten, streven en berusten zijn de elementen die zich steeds afwisselen. Dit zijn belangrijke thema¿s voor de verhalen die op dit luisterboek zijn opgenomen; D
Titel
F.B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed
Auteur
F.B. Hotz
Uniforme titel
Eb en vloed en andere verhalen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2006
2 cd's
Speelduur
ruim 2 uur
ISBN
9789054446736

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1987 werden drie verhalen uit de bundel 'Eb en vloed en andere verhalen'* van F.B. Hotz op band opgenomen bij de schrijver thuis. Hotz leest op een rustige, weinig geprononceerde manier, de nuchtere observaties van zijn vertellingen voor. Hotz' verhalen zijn met uiterste precisie geschreven, ze spelen in een vooroorlogse tijd en laten personages zien die zich op een subtiele manier verhouden tot hun omgeving: subtiel omdat het niet gaat om grote avonturen, maar om afstoten en aantrekken, om het bijzondere van het gewone, het kleine, de binnenwereld. P.C. Hooftprijswinnaar Hotz (1922-2000) is in zijn observerende, analyserende en secuur formulerende stijl verwant aan auteurs als Nescio en Elsschot. Zijn verhalen hebben een zekere rust, op het monotone af, een sfeer die in de opname en de voordracht goed tot zijn recht komt.

Over F.B. Hotz

Frits Bernard Hotz, publicerend als F.B. Hotz (Leiden, 1 februari 1922 – aldaar, 5 december 2000), was een Nederlandse jazztrombonist en schrijver, voornamelijk van verhalen.

Leven en werk

Hotz volgde de ambachtsschool en daarna enige tijd een middelbare opleiding werktuigbouwkunde aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, maar daar lag zijn belangstelling niet. Daarom stapte hij in 1942 over op de kunstafdeling van dezelfde academie. Ook nam hij trombonelessen, omdat hij jazzmusicus wilde worden. Hij bewonderde vooral de muziek van Paul Whiteman en Bix Beiderbecke. Deze voorkeur voor 'blanke Amerikaanse jazz' van de jaren twintig is hij altijd blijven koesteren. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij tuberculose, waardoor hij enkele jaren het bed moest houden en langdurig verbleef in een sanatorium in Frederiksberg nabij Kopenhagen.

Van 1949 tot eind jaren zestig speelde…Lees verder op Wikipedia