Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mannen spelen, vrouwen winnen : een keuze uit de verhalen

F.B. Hotz (auteur), Aleid Truijens (samensteller)
+1
Mannen spelen, vrouwen winnen : een keuze uit de verhalen
×
Mannen spelen, vrouwen winnen : een keuze uit de verhalen Mannen spelen, vrouwen winnen : een keuze uit de verhalen

Mannen spelen, vrouwen winnen : een keuze uit de verhalen

Genre:
Theo Sontrop, de toenmalige directeur van De Arbeiderspers, en literair redacteur Martin Ros zouden het nog vaak memoreren: in de stapel ongevraagd toegestuurde kopij troffen ze zelden iets bruikbaars aan, tot er in december 1974 ineens een verbluffend goed geschreven, puntgaaf verhaal, `De tramrace , bij de post zat, als inzending voor het tijdschrift Maatstaf. De schrijver was F.B. Hotz, een vol
Titel
Mannen spelen, vrouwen winnen : een keuze uit de verhalen / gekozen en ingeleid door Aleid Truijens
Auteur
F.B. Hotz
Samensteller
Aleid Truijens
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
380 p.
ISBN
9789029575140 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 23 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het gouden licht van de jaren twintig
Op 9 september 1926 hoeft de vierjarige Frits Hotz niet naar school. Hij is verkouden en zijn moeder heeft hem een dagje thuisgehouden. Warm ingeduffeld drentelt de kleine Frits wat rond in een doodlopend zijstraatje van de Rijnsburgerweg in Leiden, vlakbij het huis van zijn ouders. Plots hoort hij een rommelende slag — even denkt hij aan onweer, maar de dreun lijkt uit de aarde op te stijgen. Zijn moeder verschijnt om de hoek en wenkt hem naar binnen, driftig. Even later hoort hij sirenes van ziekenwagens. Op straat staan groepjes mensen opgewonden en ernstig te praten.
Het gerommel dat de kleine Frits had gehoord, was de dreun van de grote treinramp bij De Vink in 1926, vlakbij Leiden. De trein van Den Haag naar Amsterdam ontspoorde, een machinist en een bekend acteursechtpaar waren haast op slag dood, een conducteur zou later nog sterven. Twaalf mensen waren zwaargewond. 
Vooral in de jaren vijftig legt F.B. Hotz (1922-2000) plak…Lees verder
In 1997 verscheen in twee delen het verzameld werk van F.B. Hotz (1922-2000). Aleid Truijens liet tegelijk met de verschijning van de door haar geschreven biografie, 'Geluk kun je alleen schilderen'*, ook een bloemlezing het licht zien. Hotz is de schrijver van een klein oeuvre met korte verhalen, gekenmerkt door een verzorgde en eenvoudige stijl. Zijn kracht ligt in het beschrijven van een beklemmende sfeer in huiselijke situaties. Truijens legt in haar heldere inleiding uit hoezeer deze verhalen autobiografisch zijn. En inderdaad, in een van de mooiste verhalen ‘Een dubbel incident’ zien we precies de gebeurtenissen verteld zoals die in zijn werkelijke leven zijn gebeurd. Dat weten we nu dankzij de biografie. Hotz had als motto: ‘Bij mij moet de werkelijkheid niet een verhaal worden, maar het verhaal werkelijkheid.’ Hij hielp deze opvatting een handje door zijn zus te vragen na zijn dood zijn nalatenschap te vernietigen. Kleine druk.

Over F.B. Hotz

Frits Bernard Hotz, publicerend als F.B. Hotz (Leiden, 1 februari 1922 – aldaar, 5 december 2000), was een Nederlandse jazztrombonist en schrijver, voornamelijk van verhalen.

Leven en werk

Hotz volgde de ambachtsschool en daarna enige tijd een middelbare opleiding werktuigbouwkunde aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, maar daar lag zijn belangstelling niet. Daarom stapte hij in 1942 over op de kunstafdeling van dezelfde academie. Ook nam hij trombonelessen, omdat hij jazzmusicus wilde worden. Hij bewonderde vooral de muziek van Paul Whiteman en Bix Beiderbecke. Deze voorkeur voor 'blanke Amerikaanse jazz' van de jaren twintig is hij altijd blijven koesteren. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij tuberculose, waardoor hij enkele jaren het bed moest houden en langdurig verbleef in een sanatorium in Frederiksberg nabij Kopenhagen.

Van 1949 tot eind jaren zestig speelde…Lees verder op Wikipedia