Boek
Nederlands

Onrustige dagen : de mooiste verhalen

F.B. Hotz (auteur), Thomas Heerma van Voss (samensteller)
In de stapel ongevraagd toegestuurde manuscripten trof de redactie van De Arbeiderspers in 1974 een verbluffend goed geschreven, puntgaaf verhaal aan: ‘De tramrace’. De schrijver was een volslagen onbekende 52-jarige man uit Oegstgeest: F.B. Hotz.
In de twintig jaren die daarop volgden schreef Hotz een indrukwekkend oeuvre met vele prachtverhalen. In Hotz’ werk draait het om misverstanden, o
Titel
Onrustige dagen : de mooiste verhalen / F.B. Hotz ; gekozen en ingeleid door Thomas Heerma van Voss
Auteur
F.B. Hotz
Samensteller
Thomas Heerma van Voss
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
335 p.
ISBN
9789029532938 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De schrijver die op zijn personages lijkt

Verhalen. Twee jaar voor zijn overlijden op 78-jarige leeftijd in 2000 kreeg F.B. Hotz nog de P.C. Hooftprijs uitgereikt, maar vandaag is hij vergeten. Onterecht. Hij was een schrijver die zelfs gevoel in een komma kon leggen.

Het gebeurde in 1974 dat men in de stapel onbestelde manuscripten ten burele van uitgeverij De Arbeiderspers een kort verhaal aantrof dat op de achterflap van Onrustige dagen - zoals de pas verschenen, door Thomas Heerma van Voss samengestelde best of van F.B. Hotz heet - als zonder meer 'puntgaaf' omschreven wordt en achteraf beschouwd het startschot heeft gevormd van een oeuvre dat zes verhalenbundels, een roman en een novelle zou beslaan. Het verhaal in kwestie, 'De tramrace', heeft inderdaad niet meer dan twee regels nodig om te overtuigen. Welke lezer, immers, weet weerstand te bieden aan 'een bruine damp van muggen' die, bij luid gekwaak van kikkers, 'over het hele dorp' hing? Een alinea verder duikt er een man op die 'vijfendertig of zeventig' kon zijn 'en keek als een mensdodende aap'. Een eerder stug type, kortom, maar dat komt: 'Vriendelijkheid was maar zelfverheffing of hovaardigheid'.

Van dit soort staaltjes van beeldrijk precisieproza wemelt het in Onrustige dag…Lees verder

F.B. Hotz, overleden in 2000, schreef vooral korte verhalen en ontving in 1998 de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre. Nu is er bij De Arbeiderspers een nieuwe bundel verschenen met zijn beste verhalen. De bundel wordt ingeleid door Thomas Heerma van Voss die aanstipt dat er op dat moment niets meer van Hotz verkrijgbaar was in de boekwinkel. Dit ondanks het feit dat Hotz tijdens zijn leven alom bewondering verwierf voor zijn werk. Gelukkig is deze bundel er nu. Hij toont Hotz op zijn best: de verhalen zijn zeer zorgvuldig geschreven en doen denken aan Elsschot of Nescio. De verhalen ademen dezelfde tijdloosheid. Sommige verhalen zijn grappig, andere beschouwend-historisch van aard, sommige verhalen zijn ontroerend. Als geen ander toont Hotz zich een meester van de betekenisvolle zin en daar staat deze bundel vol mee.

Over F.B. Hotz

Frits Bernard Hotz, publicerend als F.B. Hotz (Leiden, 1 februari 1922 – aldaar, 5 december 2000), was een Nederlandse jazztrombonist en schrijver, voornamelijk van verhalen.

Leven en werk

Hotz volgde de ambachtsschool en daarna enige tijd een middelbare opleiding werktuigbouwkunde aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, maar daar lag zijn belangstelling niet. Daarom stapte hij in 1942 over op de kunstafdeling van dezelfde academie. Ook nam hij trombonelessen, omdat hij jazzmusicus wilde worden. Hij bewonderde vooral de muziek van Paul Whiteman en Bix Beiderbecke. Deze voorkeur voor 'blanke Amerikaanse jazz' van de jaren twintig is hij altijd blijven koesteren. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kreeg hij tuberculose, waardoor hij enkele jaren het bed moest houden en langdurig verbleef in een sanatorium in Frederiksberg nabij Kopenhagen.

Van 1949 tot eind jaren zestig speelde…Lees verder op Wikipedia