Film over film. Guido is een beroemd filmregisseur. Zijn nieuwe project is bekend en het decor wordt reeds gebouwd. Hij zit echter vol twijfel en heeft nog geen concreet scenario. In een kuuroord gaat hij op zoek naar rust en inspiratie. Hij krijgt niet alleen het gezelschap van cast en crew, maar ook van zijn melancholische echtgenote Luisa en zijn knappe minnares Carla. Hij droomt weg naar zijn
Onderwerp
Film
Titel
8 1/2 / regie Federico Fellini
Regisseur
Federico Fellini
Componist
Nino Rota 1911-1979
Acteur
Marcello Mastroianni Claudia Cardinale Anouk Aimée 1932- Sandra Milo
Taal
Italiaans
Parallelle titel
Otto e mezzo
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld] | Andere uitgaves
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1963
Speelduur
183 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
ISBN
9789056752804
EAN
8717249475323
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italiaanse klassieker uit 1963 van Federico Fellini. Met Marcello Mastroianni en Claudia Cardinale. De regisseur bereidt in een kuuroord een nieuwe film voor maar door gebrek aan inspiratie en concentratie komt hij niet aan het scenario toe. Hij besluit dit tot onderwerp van de film te maken. De Speelfilmencyclopedie geeft 4 sterren: 'Deze film over het gebrek aan inspiratie werd paradoxaal genoeg Fellini's beste en rijkste, vol meeslepende en indringende scènes en beelden.' Als extra bevat de dvd production notes, een biografie en 'The lost ending' (50 min.).

Over Federico Fellini

Federico Fellini (Rimini, 20 januari 1920 – Rome, 31 oktober 1993) was een Italiaans filmmaker en -regisseur. Fellini wordt gezien als een van de markantste regisseurs van de 20e eeuw. In zijn carrière ontving hij vier keer de Oscar voor de beste buitenlandse film en ontving hij twaalf individuele nominaties.

Fellini's films zijn doorgaans psychologische en/of sociale drama's waarin een fantasierijk personage, vaak gemodelleerd naar Fellini zelf, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Deze zoektocht wordt gekenmerkt door een veelvuldig gebruik van herinneringen, dromen, fantasieën en obsessies. Duidelijk autobiografische drama's zijn La dolce vita (1960), Otto e mezzo (1963) en Amarcord (1973).

De films hebben doorgaans geen duidelijk lineair verhaal en zijn vaak meer een aaneenrijging van situaties en gebeurtenissen waarin de personages allerlei vreemde dingen meemaken. Deze gebeurtenissen zijn vaak extravagant vormgegeven met over…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek