Dvd
Italiaans

Il Casanova di Federico Fellini

Federico Fellini (regisseur), Giacomo Casanova (naar het werk van), Nino Rota (componist)
Een oudere en eenzame Casanova verovert op reis door Europa veel vrouwen, maar zoekt vergeefs erkenning voor zijn talenten als schrijver en filosoof.
Titel
Il Casanova di Federico Fellini
Regisseur
Federico Fellini
Naar het werk van
Giacomo Casanova
Componist
Nino Rota 1911-1979
Acteur
Donald Sutherland
Taal
Italiaans
Uitgever
Lumière, 2009 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
1976
Speelduur
147 min.
Aantekening
Taalkeuze: Italiaans, Engels Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019003524

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een latere speelfilm van de Italiaanse grootmeester Federico Fellini (1920-1993), geïnspireerd op de autobiografie van de legendarische 18e eeuwse Venetiaanse avonturier en vrouwenverleider Giacomo Casanova. Fellini merkte pas na het tekenen van het filmcontract dat hij helemaal geen affiniteit had met zijn hoofdpersonage. In de hoofdrol zien we Donald Sutherland (The day of the locust; Don't look now) als een oudere en eenzame Casanova, die op reis door Europa veel vrouwen verovert, maar vergeefs erkenning zoekt voor zijn talenten als schrijver en filosoof. Cinema.nl geeft 3 (van 5) sterren: '(...) Fellini maakt zijn weerzin tegen het personage tot onderwerp van de film, maar kenmerkt hem in de allereerste scène al zó compleet als zielloze neukmachine, dat hij er in het lange vervolg niets aan toe kon voegen. Opmerkelijke visuele vondsten kunnen de verveling onvoldoende compenseren.' De filmmuziek is van Nino Rota, de film won een Oscar voor Beste kostuumontwerp.

Over Federico Fellini

Federico Fellini (Rimini, 20 januari 1920 – Rome, 31 oktober 1993) was een Italiaans filmmaker en -regisseur. Fellini wordt gezien als een van de markantste regisseurs van de 20e eeuw. In zijn carrière ontving hij vier keer de Oscar voor de beste buitenlandse film en ontving hij twaalf individuele nominaties.

Fellini's films zijn doorgaans psychologische en/of sociale drama's waarin een fantasierijk personage, vaak gemodelleerd naar Fellini zelf, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Deze zoektocht wordt gekenmerkt door een veelvuldig gebruik van herinneringen, dromen, fantasieën en obsessies. Duidelijk autobiografische drama's zijn La dolce vita (1960), Otto e mezzo (1963) en Amarcord (1973).

De films hebben doorgaans geen duidelijk lineair verhaal en zijn vaak meer een aaneenrijging van situaties en gebeurtenissen waarin de personages allerlei vreemde dingen meemaken. Deze gebeurtenissen zijn vaak extravagant vormgegeven met over…Lees verder op Wikipedia