Boek
Nederlands

Felix Alen kookt wild en gevogelte

Felix Alen (auteur), Marc Declercq (auteur), Tony Le Duc (fotograaf)
* Toegankelijke en toch bijzondere feestrecepten * Schitterende foto's van Tony Le Duc Wild en gevogelte vormen voor iedere gastronoom een culinair hoogtepunt. Het zijn bovendien voornamelijk magere vleessoorten die helemaal afgestemd zijn op de lichte en gezonde keuken van vandaag. Zowel met het populaire gevogelte als met het fijne wild kun je feestelijke bereidingen maken. De bekende radio- en
Titel
Felix Alen kookt wild en gevogelte / recepten Felix Alen ; foto's Tony Le Duc ; teksten Marc Declercq
Auteur
Felix Alen Marc Declercq
Fotograaf
Tony Le Duc
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2000
95 p. : ill.
ISBN
90-209-4062-7
Plaatsingssuggestie
629.71 (SISO) Beroemde koks ; Beroemde koks (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 8 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Felix Alen, gekend als radio- en tv-kok, heeft in deze publicatie een 40-tal van zijn favoriete recepten met wild en gevogelte gebundeld. Zijn culinaire kennis deed hij o.a. op als scheepskok, een periode waarin hij naast de traditionele ook de internationale keuken grondig leerde kennen. Hij werkte verder als kok op het Koninklijk Paleis van Laken. Momenteel heeft hij een eigen restaurant. Meestal worden wild en gevogelte onder één noemer geplaatst, daar gevogelte vroeger alleen in het wild voorkwam. Echt wild is door de reglementering op de jacht zeldzaam geworden, er wordt nu veel wild gekweekt.

Het boek is ingedeeld in een zevental hoofdstukken met een identiek patroon. Productenkennis staat telkens voorop. In elk hoofdstuk vernemen we alles over leefwijze, geschiedenis, aankoop en bereiding van het gevogelte of het wild. Per diersoort worden dan enkele recepten gegeven van voor- of hoofdgerecht. De voorbereiding, de bereiding, de presentatie van het gerecht, wijntips en …Lees verder
Auteur, Belgische t.v.-kok en traiteur van beroep, besteedt in dit vierde kookboek aandacht aan wild (zowel haarwild als vederwild) en gevogelte. Per soort wordt informatie gegeven over herkomst, aankoop en bereiding, aangevuld met enkele recepten. De stap-voor-stap receptuur op de linkerpagina, met van elk gerecht een paginagrote kleurenfoto op de rechterpagina, is duidelijk en voorzien van tips, weetjes en wijnsuggesties. Het zijn mooie gerechten die echter vrij bewerkelijk zijn. Enige kennis van kooktechnieken is dus wel vereist. Achterin enkele basisbereidingen en een lijst met belangrijke keukentermen; geen register. Zeer verzorgde uitgave.

Over Felix Alen

Felix Alen (Diest, 31 maart 1950 – aldaar, 10 september 2021) was een Belgische kok.

Levensloop

Na zijn opleiding aan de hotelschool COOVI in Anderlecht werkte hij als kok voor het Koninklijk Paleis van Brussel. In 1970 opent Felix Alen zijn traiteurzaak in Diest. In 1972 won hij een competitie om de Beste Juniorkok van België en in 1974 kaapte hij de titel Beste Witloofkok van België weg. In 1975 startte hij als zelfstandige met zijn Banket- en Degustatiesalons Hof te Rhode in Schaffen, bij Diest.

Felix Alen werd echter ook en vooral bekend voor zijn radio- en televisieoptredens, boeken en initiatieven in de culinaire wereld. Gedurende vijf jaar was hij het gezicht van het programma Eén voor iedereen op de toenmalige BRTN, waarmee hij de eerste celebritychef van Vlaanderen werd. In 1999 opende hij het eerste Culinair Cultureel Centrum Xaverius in België.

Alen overleed op 71-jarige lee…Lees verder op Wikipedia

Suggesties