Boek
Nederlands

Het grote Noordzeeviskookboek

Felix Alen (auteur), Marc Declercq (redacteur), Heikki Verdurme (fotograaf)
Bestaat er iets lekkerders dan een versgevangen vis, recht van het net in de pan? Met dit boek bij de hand is er weinig dat eraan kan tippen. In 'Het Grote Noordzeeviskookboek' worden alle zeevissen en schaaldieren van de Noordzee gebundeld in een schitterend naslagwerk. Met een helder antwoord op elke vraag met betrekking tot Noordzeevisserij en -vissoorten: hoe wordt vis gevangen in de Noordzee?
Titel
Het grote Noordzeeviskookboek
Auteur
Felix Alen
Redacteur
Marc Declercq
Fotograaf
Heikki Verdurme Sarah Wijns
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Borgerhoff & Lamberigts, 2014
407 p. : ill.
ISBN
9789089314567 (hardback)
Plaatsingssuggestie
629.71 (SISO) Beroemde koks ; Beroemde koks (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit Belgische boek (Nederland is buitenland voor de schrijvers) biedt een schat aan informatie. Het onderwerp (vis en schaal- en schelpdieren in de Noordzee) is grofweg hetzelfde als het 'Noord-Atlantisch viskookboek' van Alan Davidson, maar het is zeker geen duplicaat. In de inleiding staat een viskalender, vangstmethoden en vaktermen worden uitgelegd, en je leert verschillende soorten vis fileren. Achterin staan bereidingswijzen uitgelegd plus enkele basisrecepten. De hoofdmoot bestaat uit alfabetisch gerangschikte beschrijvingen van de verschillende zeedieren (allemaal met foto), met veel interessante feiten. In hun 'paspoort' staan de wetenschappelijke naam en hoe ze in het Duits, Engels en Frans heten, gewicht en formaat, vleesstructuur en hun status (bedreigd, gezond, onbekend). Per soort zeedier zijn drie recepten opgenomen. Daarbij is een lijst met meer dan twintig ingrediënten eerder regel dan uitzondering, maar de gerechten zijn dan ook van meesterkok Felix Alen. Dit is vis …Lees verder

Over Felix Alen

Felix Alen (31 maart 1950) is een Belgische kok.

Na zijn opleiding aan de hotelschool COOVI in Anderlecht werkte hij als kok voor het Koninklijk Paleis van Brussel. In 1970 opent Felix Alen zijn traiteurzaak in Diest. In 1972 won hij een competitie om de Beste Juniorkok van België en in 1974 kaapte hij de titel Beste Witloofkok van België weg. In 1975 startte hij als zelfstandige met zijn Banket- en Degustatiesalons Hof te Rhode in Schaffen, bij Diest.

Felix Alen is echter ook en vooral bekend voor zijn radio- en televisieoptredens, boeken en initiatieven in de culinaire wereld. Gedurende vijf jaar was hij het gezicht van het programma Eén voor iedereen op de toenmalige BRTN, waarmee hij de eerste celebritychef van Vlaanderen werd. In 1999 opende hij het eerste Culinair Cultureel Centrum Xaverius in België.

Radio en tv

Suggesties