Een Vlaamse boer probeert in harmonie te leven met de seizoenen. Hij krijgt vele tegenslagen te verwerken, maar slaat zich er met moed en levenslust doorheen.
Titel
Boerenpsalm
Auteur
Felix Timmermans
Inleider
Bart Van Loo
Illustrator
Koen Broucke
Nawoord
Gaston Durnez
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2022 | Andere uitgaven
191 p. : ill.
ISBN
9789022338858 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De worsteling van boer Wortel

Een rijkelijk geïllustreerde uitgave van Boerenpsalm (1935) van Felix Timmermans moet het boek weer 21ste-eeuwse lezers bezorgen, in een taal die 'grond, lucht en licht' ademt.

'Een roman uit 1935 (...) die qua spankracht, existentiële lading, verrassende beeldspraak, zintuiglijke gewaarwording en pure zeggingskracht tot de mooiste van de Nederlandse letteren behoort.' Bart Van Loo treedt helemaal buiten de oevers in zijn inleiding tot de heruitgave van Boerenpsalm. Het is de roman waarmee Felix Timmermans (1886-1947) 'het hooglied van de Vlaamsche boerenziel' zong, aldus de critici destijds. In tien hoofdstukken volgen we de worsteling van boer Wortel, die zich in een ik-vorm tot een onbekende instantie − God? − richt.

Van Loo prijst de 'taal die, afgezien van zijn schijnbaar authentiek volks-boerse kleuren, glinstert van het leven en de goesting in dat leven'. Bijzonder aan deze uitgave zijn de 'vignetten' met olieverf, aquarel en brou de noix (notenbister) van Koen Broucke, die onlangs ook de Belgische reisreportages van Stefan Zweig treffend illustreerde. Boerenpsalm krijgt in deze editie dan ook de trekken van een beeldverhaal…Lees verder

‘Boerenpsalm’ is een literaire roman die oorspronkelijk werd gepubliceerd in 1935. De lezer volgt het verhaal van boer Wortel, die probeert om in harmonie te leven met de seizoenen. Hij krijgt te maken met vele tegenslagen, zijn zoon pleegt zelfmoord en zijn vrouw sterft van verdriet. Hij slaat zich hier met veel moed en levenslust doorheen. Op een bijna mythische manier wordt het Vlaamse boerenleven in beeld gebracht, waarbij de relatie tussen boer en veld centraal staat. 'Boerenpsalm’ is in poëtische taal geschreven en zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken. Met illustraties. Felix Timmermans (Lier, 1886 - Lier, 1947) was een prominente Belgische schrijver, dichter, toneelschrijver en kunstschilder. Hij schreef meer dan vijftig boeken. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.

Over Felix Timmermans

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door
OnbekendUnknown author

Leopoldus Maximilianus Felix Timmermans (Lier, 5 juli 1886 – aldaar, 24 januari 1947) was een Vlaams schrijver en dichter. Hij was een van Vlaanderens meest vertaalde en productieve auteurs. Zijn bekendste werk is de roman Pallieter (1916). Hij schreef ook onder het pseudoniem Polleke van Mher en een enkele keer als Stelijn Koldijs. Polleke van Mher was afgeleid van zijn voornaam (Leopoldus) en Mher was een afkorting van de naam van zijn vader (Gommaire)

Hij was autodidact en schreef toneelstukken, romans met een historisch karakter, novellen, religieus getinte werken, en gedichten. Naast schrijver was Timmermans ook schilder en tekenaar. Hij illustreerde zijn eigen boeken alsook sommige boeken van zijn collega en vriend Ernest Claes. Hij was ook zelf de boekbandontwerper van de meeste van zijn boeken.

Hij werd drie keer voorgesteld als kandidaat voor een Nobelprijs.

Levensloop…Lees verder op Wikipedia