Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

God en de koe en andere vertelsels

Felix Timmermans (auteur)

God en de koe en andere vertelsels

In de reeks:
Genre:
Overzicht van het ontstaan van enkele korte verhalen van de Vlaamse schrijver (1886-1947).
Titel
God en de koe en andere vertelsels
Auteur
Felix Timmermans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000
119 p.
ISBN
90-6306-427-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Felix Timmermans, zo maakt August Keersmaekers in zijn inleiding op de vijf hier gebundelde teksten duidelijk, had een opmerkelijke werkwijze. De suggestie van spontaneïteit die er van de gepubliceerde werken uitgaat, staat in schril contrast met de moeizame manier waarop ze werden geschreven. Sommige auteurs schrijven zoals Mozart componeerde, m.a.w. het werk is in hun geest af; ze moeten het enkel maar noteren. Bij Timmermans was dit radicaal anders. Cyriel Buysse zei over zichzelf: "De gedachten vloeien door mijn vingertoppen". Dit was in nog sterkere mate ook voor Timmermans het geval. Hij schreef een tekst, schreef de hele tekst opnieuw, gaf die versie nog eens een grondige revisie, publiceerde uiteindelijk zijn verhaal en... bij een herdruk schreef hij het nogmaals opnieuw. Van het verhaal 'De uil' zijn hier dan ook drie versies opgenomen.

Dit verhaal heeft de charme en het schijnbaar naïeve karakter van sommige teksten uit 'Des Knabes Wunderhorn' (bv. 'Ablösung im Som…Lees verder
Het fabeltje dat auteurs -prozaschrijvers of dichters- hun werk uit een spontane drang van bovenaardse inspiratie aan het papier zouden toevertrouwen, is al lang en afdoende ontkracht. Ook van de Vlaamse rasverteller Felix Timmermans (1886-1947), vinder van verhalen en schrijver van de eenvoud, blijkt schrijven, herschrijven en opnieuw formuleren vooraf te gaan aan een definitieve tekst. Hij lijkt een stramien nodig te hebben: een korte, dorre inhoud, die vaak onleesbaar en slordig wordt opgeschreven. Dan volgen voortdurende doorhalingen, aanvullingen van woorden, zinnen en hele alinea's. Zijn schrift wordt ook fraaier, maar tot het einde toe zijn er verbeteringen. Er is ook groei van het schrijverschap en een evolutie van de geest. Na een inleiding van August Keersmaekers vindt deze stelling toelichting in vier verhalen. Tot slot worden twee of meer versies van deze verhalen ook integraal afgedrukt: 'Mijn vertellingen', waarin veel autobiografische mededelingen; 'De Uil' (drie versie…Lees verder

Over Felix Timmermans

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door
OnbekendUnknown author

Leopoldus Maximilianus Felix Timmermans (Lier, 5 juli 1886 – aldaar, 24 januari 1947) was een Vlaams schrijver en dichter. Hij was een van Vlaanderens meest vertaalde en productieve auteurs. Zijn bekendste werk is de roman Pallieter (1916). Hij schreef ook onder het pseudoniem Polleke van Mher en een enkele keer als Stelijn Koldijs. Polleke van Mher was afgeleid van zijn voornaam (Leopoldus) en Mher was een afkorting van de naam van zijn vader (Gommaire)

Hij was autodidact en schreef toneelstukken, romans met een historisch karakter, novellen, religieus getinte werken, en gedichten. Naast schrijver was Timmermans ook schilder en tekenaar. Hij illustreerde zijn eigen boeken alsook sommige boeken van zijn collega en vriend Ernest Claes. Hij was ook zelf de boekbandontwerper van de meeste van zijn boeken.

Hij werd drie keer genomineerd voor een Nobelprijs.

Levensloop

JeugdLees verder op Wikipedia

Suggesties