Boek
Nederlands

Een pittig soepje

Femke Dekker (auteur), Marieke Nelissen (illustrator)
+1
Een pittig soepje
×
Een pittig soepje Een pittig soepje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De heksen, Sybil, Luna, Stella en Lidwien wonen in het griezelige huis de Heksenkeet. Als Sybil soep maakt, valt de pot en verandert Sybil voor een deel in haar poes Bliks. Wat nu? Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Titel
Een pittig soepje
Auteur
Femke Dekker
Illustrator
Marieke Nelissen
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2019 | Andere uitgaven
92 p. : ill.
ISBN
9789025760601 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het bijzondere huis de Heksenkeet wonen vier heksen, allemaal met hun karakteristieke eigenschappen. Heks Sybil verandert door een ongelukje bij het maken van soep voor een deel in haar poes Bliks. De heks roept achtereenvolgens de hulp van haar vriendinnen Luna, Stella en Lidwien in om weer normaal te worden, maar dat levert weer nieuwe problemen op. De vraag is of het haar zal lukken weer gewoon Sybil te worden. Eerste deel van een nieuwe serie verhalen rondom vier heksen, die aan het begin worden voorgesteld. Het verhaal is goed gestructureerd in korte hoofdstukken met steeds een duidelijke spanningsopbouw. Het taalgebruik is aangepast aan beginnende lezers, zonder echter kinderachtig te zijn. Het verhaal kent op de juiste moment een goede dosis humor. Tekst en beeld sluiten naadloos op elkaar aan en de vele kleurrijke, fantasievolle illustraties geven een extra dimensie aan het verhaal. Veel zorg is besteed aan een mooie vormgeving, o.a. aan het opvallende omslag met fluoresce…Lees verder

Verhalen uit de Heksenkeet. Een pittig soepje

Vier heksen wonen samen in De Heksenkeet. Sybil en haar poes Bliks wonen gelijkvloers. Ze is een kluns en bij haar gaan heel veel dingen fout. Luna woont met haar huisdier, de vleermuis Fladder, in de kelder. Ze houdt van mooie dingen; bij haar loopt alles gesmeerd en zij is gespecialiseerd in toverthee. Stella woont met haar poedel Troela op zolder; ze is niet aardig en maakt gemene grapjes. Op de eerste verdieping woont Lidwien. Ze leest graag maar ze heeft een heel lange nek en dat maakt haar verlegen.

Het verhaal begint met Sybil die soep maakt, daarbij nauwkeurig gadegeslagen door Bliks. Door een onverhoedse beweging stoot Bliks een flesje met rode vloeistof van het rek. Sybil schrikt en stoot de soepketel om en dan is er een knal en Bliks is weg. Maar Sybil ziet er ook anders uit: ze is nu half mens, half kat. De soep en het drankje zijn gemengd en dat zijn Sybil en Bliks ook. Ze maakt nieuwe soep om zich van Bliks te ontdoen, maar er verandert niets. Dan gaat ze b…Lees verder

Over Femke Dekker

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door McSmit

Femke Pauline (Femke) Dekker (Leiden, 11 juli 1979) is een Nederlands roeister. Ze vertegenwoordigde Nederland roeiend driemaal op de Olympische Spelen, stelde zich in London 2012 tijden de Olympische Spelen kandidaat voor de IOC Atletencommissie en roeiden diverse internationale wedstrijden op verschillende roeidisciplines.

Biografie

Dekker groeide op in een sportief gezin. Op 12-jarige leeftijd verhuist ze naar de Oude Rijn en kwam vanwege een buurjongen, die aan roeien deed, in aanraking met deze sport bij Die Leythe. Haar eerste succes behaalde ze in 1995 met het behalen van brons op het Junioren WK in de dubbel twee. Daarop volgde in 1996 het winnen van het WK junioren in de dubbel vier. Haar laatste jaar als Junior behaalde ze een vijfde plaats in de skiff. In 1998 won ze een bronzen medaille bij de neo-senioren met de skiff.

In 2000 maakte Dekker haar olympische debuut op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney in de…Lees verder op Wikipedia