Boek
Nederlands

Het raadsel van het schilderij

Femke Dekker (auteur), Egbert Koopmans (illustrator)
+1
Het raadsel van het schilderij
×
Het raadsel van het schilderij Het raadsel van het schilderij
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Fleur vindt op zolder een schilderij. Bestaat de man op het schilderij echt? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Het raadsel van het schilderij
Auteur
Femke Dekker
Illustrator
Egbert Koopmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005 | Andere uitgaven
41 p. : ill.
ISBN
9789027660091

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Fleur krijgt een nieuwe kamer. Haar moeder is druk bezig. Ze slaapt op zolder totdat de kamer klaar is. De zolder staat vol met oude spullen. Daar vindt Fleur ook het geheimzinnige schilderij met een man erop. Als ze ijsjes gaat halen, denkt Fleur de man van het schilderij op straat te herkennen en ze praat met hem. Maar als ze later het schilderij aan de man wil laten zien, is het schilderij en later ook de man, verdwenen. Heeft ze het allemaal gedroomd? De tekst bestaat uit korte eenregelige zinnen, waarbij gebruikgemaakt is van hoofdletters en een beperkt aantal leestekens. Er komt een enkel drielettergrepig woord voor, AVI-M4. Om de andere pagina is het verhaaltje geïllustreerd met een paginagrote tekening in sprekende kleuren. Uitgaven in de reeks 'Bikkels'* zijn met name bedoeld om de woordenschat uit te breiden. Hiervoor is het schutblad geïllustreerd met een tekening van de zolder waarbij een aantal moeilijkere woorden zijn afgedrukt. Vanaf ca. 7 jaar.

Het raadsel van het schilderij

Marloes, de moeder van Fleur, heeft ooit echte schilderijen gemaakt, maar ze heeft alles verkocht. Nu is ze de kamer van Fleur aan het verven. In roos en geel. Het moet een verrassing worden voor Fleur, die ondertussen op de zolder slaapt. Tussen oude spullen ontdekt Fleur toch nog een schilderij … met allemaal vlekjes, waar Fleur het gezicht van een man in ziet. Heeft Marloes dat nog geschilderd? Is dit haar papa die wegging toen ze twee was? Als ze een zwerver op straat ziet, die op de man lijkt, slaat haar fantasie op hol. In de Bikkels-reeks wordt vooral aandacht besteed aan woordenschat, daarom begint het ook met een woordweb vooraan. Dit boek is bestemd voor lezers op AVI-4-niveau met als leesmoeilijkheid woorden die eindigen op -ig. Het verhaal stelt heel weinig voor. De afloop laat je volledig in het ongewisse. Wie was die zwerver? Heeft Marloes onbewust haar ex geschilderd? Waar is het schilderij naartoe? Te veel onbeantwoorde vragen voor een eerstelezersboek. De tekeningen z…Lees verder

Over Femke Dekker

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door McSmit

Femke Pauline (Femke) Dekker (Leiden, 11 juli 1979) is een Nederlands roeister. Ze vertegenwoordigde Nederland roeiend driemaal op de Olympische Spelen, stelde zich in London 2012 tijden de Olympische Spelen kandidaat voor de IOC Atletencommissie en roeiden diverse internationale wedstrijden op verschillende roeidisciplines.

Biografie

Dekker groeide op in een sportief gezin. Op 12-jarige leeftijd verhuist ze naar de Oude Rijn en kwam vanwege een buurjongen, die aan roeien deed, in aanraking met deze sport bij Die Leythe. Haar eerste succes behaalde ze in 1995 met het behalen van brons op het Junioren WK in de dubbel twee. Daarop volgde in 1996 het winnen van het WK junioren in de dubbel vier. Haar laatste jaar als Junior behaalde ze een vijfde plaats in de skiff. In 1998 won ze een bronzen medaille bij de neo-senioren met de skiff.

In 2000 maakte Dekker haar olympische debuut op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney in de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties