Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Alleen Zij : roman

Fikry El Azzouzi (auteur)
+1
Alleen Zij : roman
×
Alleen Zij : roman Alleen Zij : roman

Alleen Zij : roman

Genre:
Twee mensen met een zeer uiteenlopende culturele achtergrond worden verliefd op elkaar, maar hun liefde maakt geen kans in een wereld vol vooroordelen en geweld.
Titel
Alleen Zij : roman
Auteur
Fikry El Azzouzi 1978-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2016
206 p.
ISBN
9789460014543 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De racist in elk van ons

Roman. In Alleen zij brengt Fikry El Azzouzi vijandig Vlaanderen in beeld. Zijn toekomstvisie waarin de liefde tussen een Vlaamse en een Marokkaan weinig kans maakt, is niet subtiel, maar wel sterk.

Josje Huisman verscheen een poosje geleden in De slimste mens ter wereld met een ironische outfit: haar T-shirt schreeuwde 'IMMIGRANT'. Klopt, want Josje is een naar Antwerpen uitgeweken Nederlandse. Al zullen weinig Vlamingen haar als immigrant, laat staan als allochtoon bestempelen. In zijn nieuwe roman, Alleen zij, beoogt ­Fikry El Azzouzi een gelijkaardig effect via de omgekeerde weg. Hoe ingeburgerd moet een Marokkaan zijn voor we hem niet meer als immigrant beschouwen?

Een meisje ontmoet een jongen. Maar het meisje is bezet en de jongen is een afwasser, een ambitieloze Marokkaanse en dus potentieel gevaarlijke kracht onderaan op de ladder in het restaurant dat Eva uitbaat met haar vriend Stefaan. 'Afwasser lijkt allesbehalve een opgedraaide radicalist' - door hem zo te benoemen, geeft Eva indirect aan dat dat tegen haar verwachtingen ingaat. Het is niet afwasser Ayoub maar deftige sommelier Filip die een flirtende serv…Lees verder

Alleen Zij

Eerste zin. Ik getuig dat er geen god is behalve God en ik getuig dat Mohammed Zijn boodschapper is.

Ayoub, het hoofdpersonage uit Fikry El Azzouzi’s twee vorige romans, keert in dit boek terug. Hij is nu een volwassen man, werkt als afwasser in een restaurant en wordt verliefd op zijn bazin Eva. En de liefde blijkt wederzijds. Eva verlaat Stefaan en diens eethuis, wordt journaliste en vooral ook het lief van een allochtoon die worstelt met zijn gezondheid en zijn identiteit. Er gaapt immers niet alleen een culturele, maar ook een opleidingskloof tussen Eva en Ayoub.

El Azzouzi vertelt zijn verhaal vanuit het standpunt van Eva, een blanke vrouw dus, waardoor hij zijn eigen wereldje verlaat en ons een geloofwaardig beeld geeft van de verwondering en soms ook totale afwijzing die deze vrouw voelt bij haar introductie in de leefwereld van haar geliefde. Dat zij niet bij Ayoubs begrafenis aanwezig zal zijn, omdat dat nu eenmaal niet gebruikelijk is in zijn cultuur, vindt ze bijvoorbeeld moeilijk te aanvaarden.

Het liefdesverh…Lees verder

Eva is een moderne jonge vrouw die verliefd wordt op Ayoub van Marokkaanse afkomst. Hun relatie wordt sterk beïnvloed door hedendaagse ideeën die bepaald worden door angst en vooroordelen over moslims. De schrijver weet dit op knappe wijze te integreren in hun dagelijks leven. Eva’s begrip voor Ayoubs gedrag en achtergrond komt soms echter uit de lucht vallen alsof liefde alles zou moeten verklaren. Ayoub is in zichzelf gekeerd, werkloos en gevormd door een moeilijke jeugd. De waarden van de islam bieden hem enig houvast. Hoe hij omgaat met wat hij om zich heen ziet gebeuren, aanslagen en repercussies, blijft onduidelijk. De schrijver (1978) debuteerde in 2010 met het jeugdboek 'Het schapenfeest'*.

Over Fikry El Azzouzi

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Udoweier

Fikry El Azzouzi (Temse, 4 oktober 1978) is een Marokkaans-Vlaams schrijver van romans, columns en theaterstukken.

Carrière

In april 2010 debuteerde Fikry El Azzouzi met de roman Het Schapenfeest, uitgegeven door Van Gennep. Het boek vertelt met een flinke dosis humor het verhaal van de elfjarige Ayoub. Ayoub moet met zijn vader mee een schaap gaan slachten voor het Offerfeest, maar bedenkt de meest inventieve strategieën om hieraan te ontsnappen en gewoon leuke dingen te kunnen doen. Sinds 2012 schrijft hij een wekelijkse column voor de krant De Morgen. Na zijn debuutroman brak hij door met 'Drarrie in de nacht' dat in verschillende talen werd vertaald en een succes werd in Duitsland. Het vervolg op 'Drarrie in de nacht' verscheen onder de titel 'Alleen Zij' in 2016, waar Ayoub groot is geworden, maar onzeker gebleven. 'Alleen zij' was het slotstuk van de triologie rond het personage …Lees verder op Wikipedia