Boek
Nederlands

Wees blij dat je geen samoerai bent! : een levensgevaarlijke loopbaan die je liever niet volgt

Fiona MacDonald (auteur), David Antram (illustrator), David Salariya (concept)
+1
Wees blij dat je geen samoerai bent! : een levensgevaarlijke loopbaan die je liever niet volgt
×
Wees blij dat je geen samoerai bent! : een levensgevaarlijke loopbaan die je liever niet volgt Wees blij dat je geen samoerai bent! : een levensgevaarlijke loopbaan die je liever niet volgt

Wees blij dat je geen samoerai bent! : een levensgevaarlijke loopbaan die je liever niet volgt

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Stel dat je samoerai-krijger wilt worden in het Japan van de 17e eeuw, Wat moet je dan doen en kunnen? Met tips, waarschuwingen en stripachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Wees blij dat je geen samoerai bent! : een levensgevaarlijke loopbaan die je liever niet volgt
Auteur
Fiona MacDonald
Illustrator
David Antram
Concept
David Salariya
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
You wouldn't want to be a samurai!
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: NBD Biblion, 2013
32 p. : ill.
ISBN
9789462020405 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Japan 943.9 (SISO) Landen J (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Samoerai waren moedige strijders uit Japan die in de 17de eeuw werden bewonderd om hun moed en kracht. In dit boek wordt in korte hoofdstukken en met sfeervolle tekeningen het wel en wee van een echte samoerai uit de doeken gedaan.
Allereerst krijgt de oude Japanse samenleving waarin de samoerai leefden en fungeerden wat context. Niet iedereen kon samoerai worden: dit was een privilege van maar een klein deel Japanners. Als je bij die happy few hoorde, kon je aan de opleiding (een combinatie van pen en zwaard) beginnen. Een beetje extra bescherming bood het harnas, dat hier ook wordt toegedicht. 
Een enorme omslag in het oorlogsvoeren in Japan kwam er met de introductie van paarden: Samoerais vochten niet meer te voet, maar te paard.
Elke samoerai was trouw aan een heer, in wiens leger hij vocht. Een samoerai moest steeds gezond en fit zijn. Naast sport en trainen mediteerden samoerai ook: zo werden lichaam en geest een geheel.
Als een samoerai ten oorlog trok, wa…Lees verder
Samoerai, de 17e-eeuwse Japanse soldaten, staan centraal in dit informatieve en aantrekkelijk vormgegeven boek. Per hoofdstuk wordt een aspect uitgelicht uit het leven en werk van deze roemruchte krijgers. De toon is daarbij erg goed gekozen. In vragende vorm wordt de jonge lezer uitgedaagd erover na te denken of deze zelf ooit een samoerai zou kunnen of willen zijn. En dan blijkt dat er heel wat bij komt kijken. De vele grote en kleinere kleurenillustraties zijn erg leuk en vakkundig gemaakt. Anders dan in veel andere informatieve boeken is hier gekozen voor een eenheid. Er zijn dus niet ineens foto’s tussendoor opgenomen of illustraties uit andere bronnen. Elke tekening, gemaakt door dezelfde illustrator, is sterk beïnvloed door stripverhalen. De opmaak is wat rommelig, waardoor de leesrichting niet altijd duidelijk is. De vele kleine deelonderwerpen die in elkaar overlopen, maken de bladspiegel erg druk. Daar staat tegenover dat er ook het nodige te ontdekken valt, waardoor lezers …Lees verder

Suggesties