Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Omgeruild

Fiona Rempt (auteur)
+1
Omgeruild
×
Omgeruild Omgeruild
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De hippe Pum en de verlegen Yannick, beide dertien, blijken verwisseld te zijn bij hun geboorte. Ze mogen kiezen bij wie ze voortaan willen wonen. De meisjes besluiten met hun biologische familie op vakantie te gaan, om daarna een beslissing te nemen.
Titel
Omgeruild
Auteur
Fiona Rempt
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, [2016] | Andere uitgaves
239 p.
ISBN
9789020654530 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Pum is een hip, vrolijk, extravert meisje uit Amsterdam. Yannick is een verlegen, creatief meisje uit Wassenaar. Ze kennen elkaar niet, totdat hun ouders hen op hun dertiende verjaardag vertellen, dat ze bij hun geboorte zijn verwisseld. De ouders, die dit zo’n acht jaar eerder ontdekten, geven de meisjes nu de keuze bij wie ze willen wonen. Maar dat is onmogelijk als je maar één situatie kent. Het schokkende, verwarrende nieuws wordt door beide meisjes verschillend beleefd met verdriet, boosheid en onzekerheid. Via e-mail krijgen ze contact met elkaar en bedenken ze een prachtige manier om beide families te leren kennen en zichzelf terug te vinden. Vlot leesbaar verhaal in dagboekvorm. Doordat afwisselend wordt verteld door de twee meisjes (ik-figuren), worden de gezinnen en gebeurtenissen vanuit twee perspectieven belicht. De emoties zijn heel herkenbaar en goed weergegeven. Een heerlijk positief verhaal. Vanaf ca. 12 jaar.

Omgeruild

Op de dag dat Pum en Yannick allebei dertien jaar worden, krijgen ze van hun ouders te horen dat ze bij hun geboorte per ongeluk omgewisseld werden. Deze boodschap slaat in als een bom bij beide meisjes en zet heel hun leven op zijn kop. Tot nu toe kenden ze elkaar helemaal niet en groeiden ze op op verschillende plaatsen. Pum, een hippe meid en steeds haantje-de-voorste, woont als enig kind bij haar (niet-biologische) ouders in Amsterdam. Yannick (of Yan), schuchter en verlegen, woont met haar drie oudere broers en ouders op het platteland. Na een bloedtest bij Yannick als peuter bleek dat ze onmogelijk de dochter kon zijn van de ouders waarbij ze opgroeide en kwam de verwisseling van de polsbandjes in het ziekenhuis aan het licht. De meisjes, die in karakter wel elkaars tegenpolen lijken, zijn gaan op zoek naar elkaar en op zoek naar de verpleegster die de vergissing maakte. Deze zoektocht is echter ook een zoektocht naar zichzelf en hun eigen talenten. Ze besluiten dan ook de zomer…Lees verder

Over Fiona Rempt

Fiona Rempt (1973) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie

Rempt ging na de middelbare school naar Amsterdam, hier volgde ze de HBO opleiding Boekhandel en Uitgeverij en studeerde Geschiedenis aan de UvA. Nadat ze een aantal jaar had gewerkt in het tijdschriften- en boekenvak, besloot zij haar wens te vervullen door te gaan schrijven. Sindsdien heeft ze tientallen kinderboeken gepubliceerd, zowel fictie als non-fictie, voor verschillende leeftijden.

Rempt werkt regelmatig samen met illustratrice Noëlle Smit. Samen maakten ze de serie Supervrienden, waar al 10 boeken in verschenen, apps en merchandise. Boeken uit deze serie werden vertaald in het Engels, Duits, Portugees (Brazilië), Noors, Zweeds, Deens, Japans, Chinees, Taiwanees en Koreaans. Ook maakten zij het Gouden Boekje Rico is niet bang. Voor het eerst in de ruim 65-jarige historie van de Gouden Boekjes koopt Amerika de rechten van een niet-Amerikaanse tit…Lees verder op Wikipedia