Boek
Nederlands

Op twee-vogel-wad

Ook verschenen als Tegengif

Flann O'Brien (auteur), Bob Den Uyl (vertaler)

Op twee-vogel-wad

Ook verschenen als Tegengif

In de reeks:
Genre:
Een luie Ierse student werkt ongeregeld aan een roman over een schrijver die zijn personages niet meer in de hand heeft.
Onderwerp
Boekcultuur, Ierland
Titel
Op twee-vogel-wad
Ook verschenen als
Tegengif
Auteur
Flann O'Brien
Vertaler
Bob Den Uyl
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
At swim-two-birds
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010 | Andere uitgaves
234 p.
ISBN
9789045016115 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een luie student in Dublin ligt hoofdzakelijk in bed, en drinkt met zijn vrienden. Als hij niet luiert of drinkt, werkt hij aan een roman over een kroegbaas die een boek schrijft, en die zijn hoofdpersonen bij hem in de herberg laat wonen. De hoofdpersonen zijn de tirannie van hun schrijver beu en ze drogeren hem zodat ze hun eigen leven kunnen leiden. Hun verhalen beginnen zich te vermengen en ook het privé-leven van de schrijvende student begint een rol te spelen. Uiteindelijk verschijnt er een nieuw geesteskind van de kroegbaas die aan een nieuw boek in het boek begint, totdat de student afstudeert. Gecompliceerde, veelgelaagde komische roman die enerzijds een aantal aspecten van het Ierse leven en de Ierse cultuur op de hak neemt, middels magnifieke onzinpassages, maar die ook een ferme plaats inneemt in het laat-modernisme. De roman uit 1939 wordt wel gezien als wegbereider van het post-modernisme, en ook als een der belangrijkere boeken van de 20e eeuw. De schrijver (1911-1966, …Lees verder

Over Flann O'Brien

Flann O'Brien, pseudoniem van Brian O'Nolan (Strabane, County Tyrone, 5 oktober 1911 - Dublin, 1 april 1966) was een Iers roman- en toneelschrijver. Hij wordt gezien als een belangrijke exponent van de postmoderne literatuur.

Leven en werk

O'Nolan studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin, waar hij vervolgens van 1937 tot 1953 in overheidsdienst werkte. Van 1940 tot aan zijn dood zou hij tevens werken als schrijver voor de “Irish Times”, waaraan hij onder meerdere pseudoniemen bijdroeg met essays en satirische stukjes.

Als schrijver trok O'Nolan voor het eerst de aandacht met zijn onder het pseudoniem Flann O'Brien uitgebrachte experimentele roman At Swim-Two-Birds (1939, Nederlandse vertaling: Tegengif en Op Twee-Vogel-Wad). At Swim-Two-Birds is een raamvertelling over een romanschrijvende student, inwonend bij een nukkige oom, die zelf een roman schrijft over…Lees verder op Wikipedia

Suggesties