Boek
Nederlands

De betekenis van betekenis : een literaire zoektocht

Flip G. Droste (auteur)
+1
De betekenis van betekenis : een literaire zoektocht
×
De betekenis van betekenis : een literaire zoektocht De betekenis van betekenis : een literaire zoektocht

De betekenis van betekenis : een literaire zoektocht

Taalfilosofische essays waarin het werk van kunstenaars, filosofen en wetenschapsbeoefenaars wordt geanalyseerd op de rol van taal.
Titel
De betekenis van betekenis : een literaire zoektocht
Auteur
Flip G. Droste
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, © 2017
252 p.
ISBN
9789463382489 (paperback)
Plaatsingssuggestie
803.1 (SISO) Talen ; Taalkunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wij leven in een wereld van taal en betekenis. Dat spreekt zo vanzelf dat wij het doorgaans niet meer merken. Pas in het contact met andere tijden en andere culturen wordt duidelijk hoezeer wij kijken door een bril van taal. Flip Droste, emeritus hoogleraar Algemene Taalwetenschap in Leuven, heeft een lange reeks wetenschappelijke publicaties en historische romans geschreven waarin die rol van de taal in ons denken en leven centraal staat. Zo ook in dit boek: twaalf hoofdstukken waarin het werk van filosofen als Socrates en Erasmus, kunstenaars als Goethe en Hiëronymus Bosch, en wetenschappers als Darwin en Einstein wordt onderzocht op de rol van de taal in de manier waarop zij aan een diffuse werkelijkheid een samenhangende betekenis verlenen. En het boek eindigt met een analyse van een gedicht van Lucebert. Zeer informatief en zeer leesbaar. Met eindnoten en literatuurverwijzingen.

Over Flip G. Droste

Frederik Gerrit (Flip) Droste (Arnhem, 4 juli 1928 – Kessel-Lo, 13 juni 2020) was een Nederlands schrijver en publicist. Hij doceerde algemene taalwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven en publiceerde tal van artikels en essays over (het ontstaan van de) taal, linguïstiek en semiotiek. Daarnaast is hij auteur van enkele historische romans.

Het werk van Droste is wetenschappelijk gefundeerd, maar de meeste van zijn publicaties zijn ook voor de leek begrijpelijk tot vlot leesbaar. Door zijn Nederlandse roots en zijn ervaring in Vlaanderen, vertolkte hij een genuanceerde visie over gelijkenissen en verschillen in het gebruik van het Nederlands in beide landen.

Na zijn emeritaat nam zijn literaire productie eerder toe dan af, zoals blijkt uit zijn literatuurlijst.

Droste werd 91 jaar oud en overleed in België.

Enkele werken