Boek
Nederlands

Een wereld van woorden : over taal, cultuur en taalcultuur

Flip G. Droste (auteur)

Een wereld van woorden : over taal, cultuur en taalcultuur

Essays over de rol van de taal in de ontwikkeling van de mens tot denkend wezen.
Titel
Een wereld van woorden : over taal, cultuur en taalcultuur
Auteur
Flip G. Droste
Taal
Nederlands
Uitgever
Kapellen: Pelckmans, 2002
122 p.
ISBN
90-289-3095-7
Plaatsingssuggestie
803.1 (SISO) Talen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'Sprekend is de moderne mens losgeraakt van de pure existentie: het bestaan om het bestaan alleen. Sprekend heeft hij het huis van de beschaving opgetrokken'. Aldus Flip G. Droste, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Leuven, die de rol van de taal met haar tekens en wetten belicht in hoofdstukjes met als titel o.a. 'De droom', 'De naam', 'De strijd', 'Liefde', 'Wetenschap', 'Het zwijgen', 'Het geloof' en 'De ziel'. Stuk voor stuk zijn het plezierig leesbare essayistische beschouwingen met goedgekozen voorbeelden, geheel vrij van linguïstisch jargon. Het boek houdt zich dus niet zozeer bezig met taalkunde op zich, als met de uitingen van de menselijke cultuur, zoals die volgens de auteur gecreëerd zijn door het taaldenken. Met deze invalshoek biedt het werk interessante en goed toegankelijke lectuur voor een algemeen publiek.

Over Flip G. Droste

Frederik Gerrit (Flip) Droste (Arnhem, 4 juli 1928 – Kessel-Lo, 13 juni 2020) was een Nederlands schrijver en publicist. Hij doceerde algemene taalwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven en publiceerde tal van artikels en essays over (het ontstaan van de) taal, linguïstiek en semiotiek. Daarnaast is hij auteur van enkele historische romans.

Het werk van Droste is wetenschappelijk gefundeerd, maar de meeste van zijn publicaties zijn ook voor de leek begrijpelijk tot vlot leesbaar. Door zijn Nederlandse roots en zijn ervaring in Vlaanderen, vertolkte hij een genuanceerde visie over gelijkenissen en verschillen in het gebruik van het Nederlands in beide landen.

Na zijn emeritaat nam zijn literaire productie eerder toe dan af, zoals blijkt uit zijn literatuurlijst.

Droste werd 91 jaar oud en overleed in België.

Enkele werken