Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het verhaal van de kinderkruistocht

Flip G. Droste (auteur)
+1
Het verhaal van de kinderkruistocht
×
Het verhaal van de kinderkruistocht Het verhaal van de kinderkruistocht

Het verhaal van de kinderkruistocht

De kruistocht van kinderen en armen die in 1212 plaatsgevonden moet hebben, gedeeltelijk gebaseerd op authentieke bronnen.
Titel
Het verhaal van de kinderkruistocht
Auteur
Flip G. Droste
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, 2006 | Andere uitgaven
215 p. : ill.
ISBN
90-5911-365-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze historische roman is gedeeltelijk gebaseerd op authentieke teksten over een kruistocht van kinderen of armen die in 1212 plaatsgevonden moet hebben. De fictieve hoofdpersonen, onder wie de eenvoudige, ietwat bijgelovige pastor Jacob en zijn krachtdadige vriendin Anna, begeleiden de kinderen uit hun parochie op deze kruistocht en ervaren naast de ontberingen onderweg relationeel verdriet. Beiden ontdekken dat deze kruisvaart niet werd georganiseerd door twee van godswege geïnspireerde jongeren, maar een machinatie is van de benedictijnen en de paus om een voorbeeld te stellen aan de volwassenen christenheid, die weinig voor een kruistocht voelt. Een realistisch geschreven, indrukwekkend verhaal vol avontuurlijke en pikante verwikkelingen en met opvallend kritische uitlatingen over wereldse ambities en gebrek aan herderlijke kwaliteiten bij veel katholieke geestelijken in die tijd. De auteur (Arnhem, 1928) is emeritus-hoogleraar Algemene Taalwetenschap aan de Leuvense universiteit,…Lees verder

Over Flip G. Droste

Frederik Gerrit (Flip) Droste (Arnhem, 4 juli 1928 – Kessel-Lo, 13 juni 2020) was een Nederlands schrijver en publicist. Hij doceerde algemene taalwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven en publiceerde tal van artikels en essays over (het ontstaan van de) taal, linguïstiek en semiotiek. Daarnaast is hij auteur van enkele historische romans.

Het werk van Droste is wetenschappelijk gefundeerd, maar de meeste van zijn publicaties zijn ook voor de leek begrijpelijk tot vlot leesbaar. Door zijn Nederlandse roots en zijn ervaring in Vlaanderen, vertolkte hij een genuanceerde visie over gelijkenissen en verschillen in het gebruik van het Nederlands in beide landen.

Na zijn emeritaat nam zijn literaire productie eerder toe dan af, zoals blijkt uit zijn literatuurlijst.

Droste werd 91 jaar oud en overleed in België.

Enkele werken