Boek
Nederlands

Over de oorsprong van de taal, of Hoe wij sprekend mens geworden zijn

Flip G. Droste (auteur)

Over de oorsprong van de taal, of Hoe wij sprekend mens geworden zijn

De menselijke taal heeft zich ontwikkeld uit het logische denken van mens en dier en de universele communicatie. Grondslag hiervoor is de Incorporatie, een vorm van informatieverwerking, waarbij een waarneming wordt ondergebracht in een categorie: de muis als prooi, de kat als gevaar. Om zo'n complexe voorstelling te communiceren aan soortgenoten worden signalen gevormd, zoals de waarschuwings
Titel
Over de oorsprong van de taal, of Hoe wij sprekend mens geworden zijn
Auteur
Flip G. Droste
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Universitaire Pers, 2005
VII, 124 p.
ISBN
90-5867-477-0
Plaatsingssuggestie
802 (SISO) Taalkunde (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Over Flip G. Droste

Frederik Gerrit (Flip) Droste (Arnhem, 4 juli 1928 – Kessel-Lo, 13 juni 2020) was een Nederlands schrijver en publicist. Hij doceerde algemene taalwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven en publiceerde tal van artikels en essays over (het ontstaan van de) taal, linguïstiek en semiotiek. Daarnaast is hij auteur van enkele historische romans.

Het werk van Droste is wetenschappelijk gefundeerd, maar de meeste van zijn publicaties zijn ook voor de leek begrijpelijk tot vlot leesbaar. Door zijn Nederlandse roots en zijn ervaring in Vlaanderen, vertolkte hij een genuanceerde visie over gelijkenissen en verschillen in het gebruik van het Nederlands in beide landen.

Na zijn emeritaat nam zijn literaire productie eerder toe dan af, zoals blijkt uit zijn literatuurlijst.

Droste werd 91 jaar oud en overleed in België.

Enkele werken