Boek
Nederlands

Simon Stevin : wetenschapper in oorlogstijd 1548-1620

Flip G. Droste (auteur)
+1
Simon Stevin : wetenschapper in oorlogstijd 1548-1620
×
Simon Stevin : wetenschapper in oorlogstijd 1548-1620 Simon Stevin : wetenschapper in oorlogstijd 1548-1620

Simon Stevin : wetenschapper in oorlogstijd 1548-1620

In de reeks:
Leven en werk van de Nederlandse natuurkundige.
Onderwerp
Stevin, Simon
Titel
Simon Stevin : wetenschapper in oorlogstijd 1548-1620
Auteur
Flip G. Droste
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, 2007
227 p. : ill.
ISBN
90-5911-524-4 9789059115248
Plaatsingssuggestie
510.2 (SISO) Wetenschapsgeschiedenis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De meeste hoofdstukken van deze biografie hebben een van de boeken van Simon Stevin als onderwerp. Zo zien we dat Stevin in zijn jonge jaren in De Thiende het tientallig stelsel propageerde, hij in Van sterctenbouwing en spilsluysen optrad als vestingbouwer, en in Het burgerlick leven als filosofisch denker over de maatschappij. Naast wiskundige en ingenieur was Stevin een taalvernieuwer. Speciale aandacht is er voor de relatie tot Stevins werkgever, leerling en gespreksgenoot prins Maurits. De auteur van deze biografie is taalwetenschapper en heeft naast boeken op zijn vakgebied ook enkele historische romans geschreven. Zijn woordgebruik is soms enigszins plechtstatig, maar de opbouw van het verhaal is helder. Na elk hoofdstuk worden de gebruikte bronnen genoemd. Een goede eerste inleiding op het veelzijdige werk van Simon Stevin. Illustraties in zwart-wit.

Over Flip G. Droste

Frederik Gerrit (Flip) Droste (Arnhem, 4 juli 1928 – Kessel-Lo, 13 juni 2020) was een Nederlands schrijver en publicist. Hij doceerde algemene taalwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven en publiceerde tal van artikels en essays over (het ontstaan van de) taal, linguïstiek en semiotiek. Daarnaast is hij auteur van enkele historische romans.

Het werk van Droste is wetenschappelijk gefundeerd, maar de meeste van zijn publicaties zijn ook voor de leek begrijpelijk tot vlot leesbaar. Door zijn Nederlandse roots en zijn ervaring in Vlaanderen, vertolkte hij een genuanceerde visie over gelijkenissen en verschillen in het gebruik van het Nederlands in beide landen.

Na zijn emeritaat nam zijn literaire productie eerder toe dan af, zoals blijkt uit zijn literatuurlijst.

Droste werd 91 jaar oud en overleed in België.

Enkele werken