Makkelijk lezen
Nederlands

De gifzuster

Floortje Zwigtman (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
Sems beste vriend ligt in het ziekenhuis. Ze ontdekken dat er vreemde en griezelige dingen gebeuren. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Ziekenhuizen
Leesniveau
AVI 7, AVI E5
Titel
De gifzuster
Auteur
Floortje Zwigtman
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008 | Andere uitgaven
62 p. : ill.
ISBN
9789048700585 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Sem is doodsbang voor ziekenhuizen, maar als zijn beste vriend er na een ongeluk wordt opgenomen, gaat hij natuurlijk iedere dag op bezoek. Als zijn vriend ontdekt dat er allemaal vreemde en gevaarlijke dingen in het ziekenhuis gebeuren, gaan ze samen op onderzoek uit en dat resulteert in bloedstollende avonturen. Dit deeltje uit de serie 'Zoeklicht'*, bestemd voor kinderen uit de bovenbouw die moeite hebben met lezen, zal deze groep van begin tot eind boeien. De spanning wordt heel invoelbaar en met vaart beschreven in korte zinnen met veel dialoog, AVI-E5. De twaalf hoofdstukken zijn in blokken verdeeld en geïllustreerd met zwart-wittekeningen, die door de grijze schaduwpartijen de spanning extra opvoeren. Het taalgebruik is modern en eenvoudig. De tekst van de sms-berichtjes die de jongens aan elkaar sturen is vet gedrukt. Aantrekkelijk boek voor kinderen vanaf ca. 9 jaar die tegen een stootje kunnen.

De gifzuster

Sem houdt niet van ziekenhuizen. Als hij bloed ziet of injectiespuiten wordt hij al misselijk. Nu moet hij wel naar het ziekenhuis want zijn beste vriend Kasper heeft een ongeluk gehad en Sem bezoekt hem elke dag. Maar elke dag vindt hij het even eng. Wanneer Kasper hem vertelt dat er in het ziekenhuis rare dingen gebeuren, gelooft Sem zijn vriend aanvankelijk niet. Tot er zieken verdwijnen en Kasper ervaart dat er ’s nachts een geheimzinnige zuster rondspookt. Samen gaan ze op onderzoek uit. Dan verdwijnt ook Kasper. Nu heeft Sem het gevoel dat hij in zijn eentje de gifzuster moet opsporen en Kasper moet weten te bevrijden. Dit verhaal behoort tot de Zoeklicht-reeks van uitgeverij Zwijsen. De tekst situeert zich op navigator E5, wat overeenkomt met het oude AVI-7. De zinnen zijn kort en er werden weinig moeilijke woorden gebruikt. De bladspiegel is overzichtelijk en op een aantal bladzijden verdeeld in alinea's. Voor kinderen bij wie het lezen minder vlot verloopt, kunnen deze aandac…Lees verder

Over Floortje Zwigtman

Floortje Zwigtman, pseudoniem van Andrea Oostdijk (Terneuzen, 13 november 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Ze heeft de pabo in Middelburg gevolgd en verschillende jaren voor de klas gestaan. Zwigtman staat er om bekend dat ze moeilijke onderwerpen en taboes niet uit de weg gaat; haar boeken geven een beklemmend beeld van de mens, waarbij geweld, martelingen, moord en seks dikwijls onderdeel van het verhaal zijn.

Carrière

Ze debuteerde in 2001 met het boek Spelregels, dat zich afspeelt in de middeleeuwen. Voor Wolfsroedel (2002) won ze twee prijzen voor kinderboeken, de Gouden Uil (tot 2016 de Fintro Literatuurprijs) en een Zilveren Zoen.

Haar boek Schijnbewegingen (2005) beschrijft het leven en de avonturen van de jonge Adrian Mayfield, die ontdekt dat hij zich eerder tot mannen aangetrokken voelt. Het boek, dat zich afspeelt in de tijd van Oscar Wil…Lees verder op Wikipedia